Поне 20 души са ранени при самоубийствен бомбен атентат пред католическа църква в индонезийския град Макасар, предаде „Ройтерс”, позовавайки се на информация от местната полиция. Атентаторите са били двама, гласи информацията. Те са задействали взривните устройства в края на неделната литургия преди Страстната седмица (Възкресение Христово за католиците е на 4 април - б.р.), докато храмът е препълнен.

Извършителите са загинали на място.

„Категорично осъждам този акт на тероризъм и съм разпоредил на полицията да разследва задълбочено мрежите на извършителите и да ги разруши до основи“, заяви президентът на Индонезия Джоко Уидодо в онлайн изявление.

Властите проучват от кои радикални мрежи са атентаторите и дали атаката е свързана с неотдавнашни арести на заподозрени бойци, уточни говорителят на националната полиция Арго Ювоно.

По-късно излезе информация, че единият от извършителите на нападението срещу католическа катедрала в Макасар е част от радикално движение, подкрепящо "Ислямска държава", предаде Франс прес, като цитира изявление на полицията.

"Той е част от ДЖАД", заяви пред медиите началникът на полицията в страната Листийо Сиджит Прабово, визирайки групировката "Джамаа Аншарут Даула".

"Тази група е част от или е свързана с тази, която проведе операция на остров Холо на Филипините през 2019 г.", добави той. 

През януари звено за борба с тероризма нахлуха в скривалище в Макасар и ликвидира двама мъже, заподозрени в участие в двойно нападение във филипинска църква през 2019 г., при което загинаха над 20 души.