Влекачите са успели леко да преместят контейнеровоза "Евър Гивън", който заседна по диагонал на Суецкия канал. Това съобщава БТА, цитирайки ТАСС и източник от управлението на водния път в Египет.

"Носът на кораба, забит в пясъка, започна да се движи", казва той.

По думите му и вечерта се правят опити корабът да бъде изцяло отместен от брега.

До късния следобед на съботата опитите да бъде освободен корабът, заседнал в Суецкия канал, изглеждаха по-скоро неуспешни.

Това съобщи на пресконференция в Исмаилия ръководителят на транспортната артерия Осама Рабия, цитиран от TACC и "Фокус".

"Корабът все още е заседнал", каза той. "В момента 14 влекача се опитват да го изтеглят."

В същото време Рабия даде надежда, че предния ден задната част на контейнеровоза "Евър гивън" е започнала да се движи малко. Надвечер се появиха и информации, че 400-метровият съд е успял да задвижи витлата си, но недостатъчно.

"Силният вятър не беше единствената причина за случилото се, имаше и други, включително грешки. Може да има много причини", обясни Рабия и добави, че непрекъснатият силен вятър продължава да пречи на операцията.

Работата, според египетския експерт се усложнява от факта, че е необходимо да се съобразяват със „сложния терен, непрекъснати приливи и отливи във водите на канала“.

Рабия не можа да посочи график за приключване на операцията. "Времето за приключване на операцията все още не е ясно", каза той на пресконференцията в Исмаилия.

"Може би ще стане днес, утре или дори по-късно."

Различни прогнози се чуха в съботния ден за евентуално освобождаване на "Евър гивън", който от вторник е препречил Суецкия канал.

Пред Ройтерс от холандска фирма, която работи за отпушване на трафика, са изразили надежда че "може да бъде освободен до началото на следващата седмица, ако по-тежки влекачи, драги и приливът успеят да осигурят неговото изтегляне".

"Фокус" припомня, че около 15% от световния корабоплавателен трафик преминава през канала, а кризата ще доведе до загуби на милиарди.

Драгите са извадили около 20 000 тона пясък изпод носа му до петък, но за момента работата е спряна.

Очакваше се усилията да бъдат продължени в събота следобед, така че да бъде използван приливът, според източници запознати с експлоатацията на канала.

Юкито Хигаки, президент на японската компания "Шоей Кисен", чийто е "Евър гивън", изрази надежда трафикът през канала да бъде възстановен още днес, предаде Франс прес.

Хигаки даде в петък пресконференция, цитирана от БТА, на която изложи актуална информация за усилията по деблокиране на кораба.

"В момента елиминираме пясъчните насипи, в които е заседнал корабът, с помощта на още машини за разчистване", изтъкна Хигаки.

"След като работите по деблокирането му приключат, корабът ще може да продължи да функционира", каза още ръководителят на "Шоей Кисен", цитиран от японския всекидневник "Асахи Шимбун".

Още към обяд ТАСС събощи, че блокирането на Суецкия канал от заседналия напряко контейнеровоз е довело до опашка от 276 морски съда. Източник на информацията е египетската агенция за корабоплаване Leth Agencies.

"127 кораба чакат своя ред на котва в пристанището Суец (юг), 42 са акостирали в района на Исмаилия близо до Горещото горчиво езеро, което се намира между северната и южната част на Суецкия канал, 107 са закотвени в Порт Саид (север)," съобщи агенцията около 14 ч българско време.

Следобед те станаха доста над 300.