Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българинът Виктор Стоянов е спрян на макендонския ГКПП-Деве баир с 920 книги, стана ясно от съобщение на Външно министерство. На място е пратен за съдействие консулът ни от Скопие.

Стоянов се е опитал да внесе книги - "Български народни песни" на Братя Миладинови в Република Северна Македония по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие, става ясно още от позицията на МВнР.

Вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи на фейсбук профила си, че временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на страната му е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”.

"МВнР изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на Република Северна Македония участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на Република Северна Македония е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно. 

"Припомняме, че организацията “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация", посочват от МВнР.

"Същевременно сме обезпокоени от продължаващите дискриминационни действия на властите на Република Северна Македония - днес на границата бе спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги "Български народни песни на Братя Миладинови" в Република Северна Македония по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие", казват още в позицията си от МВнР.

По-късно самият Виктор Стоянов заяви пред "Фокус", че го спират защото книгите "не са им удобни".

„Очаквам заветното писмо от Културно-информационния център в Скопие, че получава тези книги като дарение, за да ни допуснат да минем“, каза той.

„Това е форма на рефлексна реакция от тази държава, за разлика от населението, което желае да чете български книги и ги очаква. Нося със себе си 920 книги "Български народни песни на Братя Миладинови" фототипно издание в оригинал. Имахме такава кампания. Събрахме пари с много хора и отпечатахме 1300 такива книги, от които 920 в момента са в мен.“

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.