Няколко интересни сюжета излязоха днес около групата „шпиони“ в полза на Русия, която прокуратурата задържа в края на миналата седмица и оповести нашироко подробности.

Днес на втора инстанция - Военноапелативният съд гледа исканията за задържане под стража на 5-има участници, след като първата инстанция ги остави за постоянно в ареста (за шестия - без да се посочват имена, прокуратурата съобщи, че е направил самопризнания и е пуснат под парична гаранция).

Военната прокуратура е внесла 4 тома нови доказателства днес, като два от томовете са със секретни материали, намерени по време на обиските. Другите два са разпити на свидетели.

БНТ съобщава, че от материалите става ясно, че в ареста обвиняемите са се уговаряли кой какви обяснения да даде, за да манипулират разследването и да обяснят намерените у тях секретни документи.

Т.нар. Резидент и сочен за ръководител на групата бивш шеф във Военното разузнаване Иван Илиев и неговата съпруга Галина са се запознали в ГРУ (Главно разузнавателно управление на Русия), когато той е бил на обучение там. 66-годишната Галина Илиева е обучавана в съветските разузнавателни служби, а сестрата на Галина Илиева е била личната секретарка на дългогодишния шеф на „Газпром“ Рем Вяхирев.

Любомир Медаров

 

Според националната телевизия от новите доказателства става ясно и че шефът на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров редовно е преснимал доклади на ДАНС и НРС, които са били предвидени само за президента, премиера и председателя на парламента.

Но може би най-интересното от днес е, че по делото е разпитван и бившият шеф на Военна полиция Борислав Сертов, тъй като той е отговарял за групата, която е реализирала задържането на Иван Илиев. Както вече стана ясно, Илиев избягал и по-късно е бил задържан в района на Руското посолство. Оказало се, че част от полицаите, които е трябвало да задържат толкова опасния Резидент, вкупом отишли да пият кафе.

Разследващите имат съмнения, че това пиене на кафе не е било случайно. Борислав Сертов напусна поста шеф на Военна полиция в началото на годината, тъй като му предстои в следващите седмици да замине като военно аташе в Москва, допълва медията.

Един от задържаните - Димитър Влахов. Снимки БТА

 

Мерките за неотклонение днес се гледат една по една, тъй като няма обвинение за ОПГ. След 18 ч бе ясно, че под стража остават зам.-началникът на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната Петър Петров, началникът на класифицираната регистратура на Народното събрание Любомир Медаров и на Димитър Влахов - служител на Военното разузнаване.

Мярката на съпругата Галина Илиева бе гледана последна за деня. И тя остана в ареста.

Що се отнася до сочения за Резидента - Иван Илиев, неговия казус съдът отложи за понеделник, тъй като жалбата срещу задържането е дошла прекалено късно.

Решениета на Военноапелативния съд са окончателни и не подлежат на обжалване.