До края на юни очакваме да бъдат доставени в България малко над 4,5 млн. дози ваксини срещу COVID-19. Това ще означава, че ще имаме количества за над 2 млн. души

Това съобщи в петък пред бТВ директорът на Изпълнителната дирекция по лекарствата Богдан Кирилов като се позова на разчетите на производителите с актуализираните доставки.

До края на следващата седмица ще имаме доставки и от трите разрешени препарата.

Днес трябва да пристигнат 16 375 дози от препарата на „АстраЗенека", другата седмица – 31 500 от този на „Пфайзер“/"Бионтех" и 51 600 дози от „Модерна“. Очакват се и още 150 000 дози от страна на „АстраЗенека“ в рамките на следващата седмица.

„Сумирано очакваме около 250 000 дози в страната до края на месеца“, допълни Кирилов.

През април очакваме по-големи доставки на иРНК ваксини – на „Пфайзер“ и „Модерна“.

„Имаме потвърждение от „Пфайзер“ за 250 000 дози, които да се доставят през април. Очакваме над 80 000 от „Модерна“ и около 300 000 от „АстраЗенека“. Делът на иРНК ваксините през април ще е по-висок“, изброи още Кирилов.

През втората половина се очакват и две доставки от последната одобрена от ЕС ваксина  - на "Янсен", но не са уточнени още количествата.

Той добави, че изпълнението на Националния ваксинационен план зависи от доставените количества ваксини.

Кирилов посочи и че ефективността на ваксините срещу коронавируса не може да бъде 100%, но най-важното е, че първите четири разрешени предотвратяват тежкото протичане на болестта и хоспитализациите.

Той отговори уклончиво на въпроса дали напълно ваксиниран може да пренася заразата, като посочи, че продължават проучванията в тази посока.

„Вече има данни за няколко ваксини, че намаляват в значителна степен пренасянето на заразата, но към момента няма категоричност. Затова е изключително важно да се постигне процент на ваксинирано население, което да позволи да се ограничи пандемията“, каза Кирилов.

По думите му има положителна тенденция сред населението спрямо ваксините.

„Към октомври и ноември желанието за ваксиниране беше около 20%, голям беше делът на колебаещите се. В рамките на няколко месеца виждаме, че тенденцията се обърна и към момента около 40% от хората категорично искат ваксина“, уточни Кирилов.

Относно временно спиране на ваксината на „АстраЗенека“ той смята, че това е бил правилният ход.

„Беше важно хората в такъв момент да бъдат спокойни и убедени“, смята директорът на ИАЛ.

От ИСУЛ пускат временни "зелени коридори"

Ваксинационният кабинет към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще работи по т. нар. „зелен коридор“ днес и през уикенда, съобщиха в петък от болницата. 

Работното време на кабинета е днес от 14-17 часа, а в събота и неделя от 8,30 до 16,30 часа.

Ваксината е на фармацевтична компания „АстраЗенека“.

Не е необходимо предварително записване, уточняват от клиниката.