Емил Джасим, учител и политически активист, обяви днес оставката си от Националния съвет на „Да, България“ в профила си във фейсбук. Причина за това е именно скандал в социалната мрежа.

Преди дни Джасим сподели профила на друг потребител, който му написал на страницата „Мълчи бе кретен, недей да говориш изобщо“. Учителят тагва в публикацията си работодателя на въпросния потребител и пита дали е уместно марката им да се свързва с „такова онлайн поведение на техен служител“, който „им пилее парите с онлайн тормоз над български учители“. Призовава компанията, уважавана в софтуерните среди, да реагира „бързо и разумно“ (постът бе по-късно изтрит).

Реакцията видно бе бърза - по-малко от ден по-късно потребителят се извинил и изразил съжаление пред Джасим, за което самият той се похвали в социалната мрежа (и този пост бе по-късно изтрит).

Публиката обаче също реагира моментално - в стотици коментари както опоненти, така и фенове на Джасим го обвиниха в доносничество и неуважение към свободата на словото. Не е допустимо да се докладва човек на работодателя му, защото е нарекъл публична личност „кретен“, смятат повечето коментатори на страницата на Джасим, макар някои да считат реакцията му за нормална.

Днес сутринта той се извини от профила си, а няколко часа по-късно обяви и напускането на управителния орган на „Да, България“.