COVID отделение във фургони ще действа в силистренската болница. Причината е, че допълнително разкритите 80 легла за пациенти с коронавирус вече са заети. 

Затова от болницата са решили да прибегнат към изграждането на болничен корпус от фургони, съобщава Нова тв.

Областта е на едно от първите места по брой заболели.  Ръстът на заразените с COVID-19 продължава. Те вече са над 880 на 100 000.

Новото COVID отделение ще има нови 50 легла на площ от 500 кв/м. Трябва да заработи до 10 дни. 

Изгражда се по модела от Ухан в началото на пандемията през миналата година.

Предвидени са 3 реанимационни стаи. Всички помещения са оборудвани с дихателни апарати. Средствата за изграждане на новото отделение са от бюджета на болницата. 

"Това е нов COVID корпус от модулен тип, който може да бъде изграден много по-бързо от конвенционалния метод, сглобен  и пригоден за нуждите на една епидемична обстановка. Във всеки фургон ще има кислород. Ще има и три реанимационни стаи”, обясни директорът на МБАЛ Силистра д-р Васил Славов.

„Сестринският пост ще има постоянна видеонаблюдение със звукова връзка с всеки от пациентите”, посочи Светлин Стоянов, който е инженер на обекта.

Всички отделения на силистренската болница са препълнени, а капацитетът й е над 300 легла. Най-динамична е ситуацията в Спешното отделение. Там  понякога се налагало пациентите да изчакват прием и по двама на легло, а екипите на "Спешна помощ" водят по 30 болни на ден.

"Има всичко. Най-важното е, че подсигурено и с медицински газове. Това е начинът да се обособят инфекциозно болните в една отделна постройка, а не както е в момента в цяла България. Те могат да бъдат разглобени и да бъдат конфигурирани по всякакъв друг начин, който на нас ни е удобен", добави още д-р Славов.