Когато хората от екипа на американския президент Джо Байдън обявиха миналия вторник, че днес той ще проведе първата си голяма пресконференция в Белия дом, те се надяваха, че Байдън ще може да се фокусира върху ранните успехи като президент, като например приемането на помощния пакет за справяне с коронавируса и сериозният напредък във ваксинационната кампания.

Девет дни обаче често са като кучешки години в живота на един президент и някъде помежду планирането и изпълнението на плановете се намесва реалността, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Байдън ще даде днешната си пресконференция в контекста на набора от кризи и предизвикателства, с които се сблъсква и които застрашават реализирането на начертаната от президента програма за управление.

Съединените щати бяха разтърсени от две масови стрелби, при които загинаха общо 18 души. В отговор, Байдън започна във вторник разгорещен дебат за ролята на огнестрелните оръжия в обществото и призова за по-строг контрол върху тях, отбелязва американското издание.

По въпросите на имиграцията, Байдън е изправен пред криза на границата с Мексико, където представителите на американските власти трябва да се справят с нарастващ брой мигранти, без да разполагат с достатъчно ресурси за преодоляване на предизвикателството. Байдън обяви вчера, че вицепрезидентката Камала Харис ще поеме в свои ръце справянето с кризата, като ще работи за тази цел с Мексико, Салвадор, Гватемала и Хондурас.

Други предизвикателства, пред което е изправен Байдън, са вътрешнопартийните критики в Демократическата партия във връзка с това, че на високите постове в правителството му няма американци от азиатски и тихоокеански произход, вътрешнопартийният дебат за реформа на т.нар. "филибъстър" в Сената и трудностите в отношенията със Северна Корея, която наскоро изстреля няколко ракети с малък обсег.

Всички тези скорошни предизвикателства се прибавят към четирите основни кризи, с които се бори президентът Байдън: пандемията от коронавируса, проблемите с икономиката, расовото неравенство и климатичните изменения, обобщава "Вашингтон пост".