Северна Корея изстреля небалистични ракети, след като разкритикува САЩ и Южна Корея за провеждането на съвместни военни учения, предаде Би Би Си. Американският президент Джо Байдън заяви обаче, че това не е провокация. Той добави, че представители от Пентагона са определили поведението на комунистическата страна за „нормално“.

Сеул заяви, че две крилати ракети са били изстреляни в Жълто море рано в неделя от Ончон в Северна Корея.

Отговаряйки на въпросите на репортери във вторник вечерта, Байдън сподели:

„Научихме, че нищо не се е променило“.

На въпрос дали смята теста за провокация, той отговори:

„Не, според Министерството на отбраната това е напълно нормално“.

Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които доведоха до строги санкции срещу Северна Корея, забраняват на Пхенян да изстрелва балистични ракети. Тоест поредната заплашителна демонстрация от страна на комунистическата страна не ги нарушава. 

Северна Корея разполага с по-опасни оръжия в арсенала си, с които може да отправи много по-агресивно послание към Вашингтон.

Десетилетията наред санкции и трите срещи на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун не попречиха на Пхенян да спре да развива ядрената си програма.

В момента фокусът на новия екип на Белия дом и неговите съюзници е предстоящият преглед върху политиката на Северна Корея. Скоро администрацията ще назначи съветници по национална сигурност за Япония и Южна Корея.

От седмици Вашингтон се опитва да осъществи дипломатически контакт със Северна Корея. Пхенян все още не е признал президента Байдън за легитимния лидер на Америка.

По време на предизборната кампания демократът определи Ким за „главорез“ и подчерта, че първо трябва да се случи ядреното разоръжаване на Северна Корея, преди да бъдат облекчени икономическите санкции на САЩ и ООН.