България е на последно място в ЕС по подпомогнати работници и бизнеси със специално създадения инструмент SURE. Това става ясно от разпространена вчера от Европейската комисия таблица на страните, имащи право да ползват помощта. 

Това е и поредното доказателство, че европейските средства и възможности не се управляват адекватно у нас, като програмата SURE е особено важна, защото тя е насочена към запазването на заетостта на работниците и запазването на техните доходи в пандемията. 

Таблицата обаче показва, че страната ни твърдо заема последното място, като преди нас са само Полша и Унгария. България е и една от двете стран - заедно с Чехия, която не се е възползвала от възможността да финансира през инструмента самоосигуряващи се, а е помогнала само на служители в компаниите. 

Инструментът SURE е съществен елемент от цялостната стратегия на ЕС за защита на гражданите и смекчаване на тежките социално-икономически последствия от пандемията от коронавирус. Това е една от трите мрежи за сигурност, одобрени от Европейския съвет за защита на работниците, предприятията и държавите. Ресуртът на програмата е за цели 90 млрд. евро и трябва да помогне на 18 държави в ЕС. Тук не влизат най-силните членки - Германия, Швеция, Холандия, Франция. 

Данните на Европейската комисия показват, че към момента помощите са стигнали до 30 млн. души във всички страни, които могат да ги ползват. Изплатени са над 60 млрд. евро. 

Едно от възможните  обяснения за неактивността на страната ни е фактът, че този инструмент е реално заемен, тоест ЕК отпуска на страната средствата под формата на дълг. От друга страна условията по него са изключително благоприятни, а членове на правителството неведнъж са споменавали инструмента като основен в своите мерки. 

Възможната помощ, която може да бъде получена по SURE за България е 511 000 евро.Според Кирил Ананиев, който представи програмата през декември, инструментът може да помогне на до 5000 работодатели да подкрепят над 140 000 служители.