"АстраЗенека" съобщи днес, че ваксината й срещу ковид е 76 процента ефикасна за предотвратяване на симптоматични заболявания. Компанията цитира нов анализ на осъвременени резултати от свое голямо изпитване в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тази седмица американски здравни служители публично упрекнаха фармацевтичната компания, че използва "остаряла информация", когато изчислява на 79 на сто ефикасността на ваксината си.

По-ранни изследвания показаха и че ефикасността на ваксината варира спрямо кога се приложи втората доза. При 12 седмици между двете дози, тя се качва до 82%.

Днес "АстраЗенека" отново заяви, че разработеният заедно с Оксфорския университет препарат е 100 процента ефективен срещу тежки или критични форми на болестта. Тя също така каза, че ваксината показва 85 процента ефикасност при хора на и над 65-годишна възраст.

Най-новите данни от изпитвания, които още не са оценени от независими изследователи или регулатори, са базирани на 190 инфекции и 32 449 участници в тестовете в САЩ, Чили и Перу. Предишните междинни данни бяха въз основа на 141 инфекции, регистрирани до 17 февруари.

Ефикасността на ваксините на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна" е около 95 на сто. Но препаратът на "АстраЗенека" е много важен за ограничаване на заразата по света не само заради ограничените доставки на ваксини, но и защото е по-лесен и евтин за транспортиране от другите. Ваксината на "АстраЗенека" е получила пазарен достъп или разрешение за използване в над 70 страни.

Американските здравни власти представиха вчера информация за първите благоприятни резултати от ваксинационната кампания срещу ковид в САЩ, предаде Франс прес.

"Понастоящем отчитаме значителен спад на броя на хората на възраст над 65 години, които имат нужда от спешна медицинска помощ, на фона на ваксинирането на тази възрастова група", заяви днес на пресконференция Рошел Валенски, директорка на американските Центрове за борба и превенция на заболяванията.

Близо 70 процента от хората над 65-годишна възраст в САЩ вече са получили поне една доза от някоя от трите ваксини срещу ковид, одобрени от американските здравни власти.

"Изпълвам се с ентусиазъм от темпото на ваксинационната кампания", изтъкна Валенски.

В САЩ вече се правят средно около 2,5 милиона ваксинации срещу ковид на ден.

Уважаваният експерт по заразни болести доктор Антъни Фаучи представи резултатите от две проучвания, публикувани в изданието "Ню Ингланд джърнъл ъф медисин", които демонстрират голямата ефективност на ваксините.

От началото на пандемията в САЩ са регистрирани над 30 милиона случая на ковид, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на данни на Университета "Джонс Хопкинс".

Близо три месеца, след като бяха отчетени 20 милиона случая, вчера те вече са били 30 001 245. Смъртните случаи са над 545 000 и като абсолютни стойности Щатите са на първо място в света по този показател, отбелязва ДПА.

Но след три месеца на ваксиниране здравните експерти вече изразяват умерен оптимизъм. За пръв път от ноември починалите от ковид са под 1000 души на ден.

Федералното правителство драматично ускорява производството на ваксини, а няколко щата свалиха до 16 години долната възрастова граница на имащите право да се ваксинират.

В същото време броят на потвърдените смъртни случаи от ковид в Бразилия надхвърли 300 000. Така южноамериканската страна стана втората в света, отбелязал такъв черен рекорд - на 14 декември тази бройка бе достигната в САЩ, но при много по-голямо население, предаде Асошиейтед прес. Населението на САЩ е 328 милиона, а на Бразилия - 209 милиона.

По данни на бразилското здравно министерство вчера в страната са регистрирани още 2009 починали от епидемията, но според бразилски медии реално те са повече. Във вторник страната стигна до антирекорда от 3 251 починали за един ден от ковид и властите се опасяват, че април може да се окаже също толкова черен като март, тъй като болниците са пълни.

Новият министър на здравеопазването Марсело Кейрога каза, че целта на правителството е да ускори ваксинацията и обеща да се поставят 1 милион инжекции на ден, предаде Ройтерс. Според експертите причината за рязкото увеличаване на смъртните случаи - 100 000 само за 75 дни, е в липсата на координация на политическо ниво, новите варианти на вируса, които се разпространяват по-лесно, и неспазването на противоепидемичните мерки в голяма част от страната.