„AстраЗeнeкa“ може да е използвала частично остарели данни, когато е съобщила обещаващи резултати от проучвания в САЩ в понеделник, се казва в необичайно изявление късно през нощта от Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, цитирано от „Бизнес инсайдър“.

„AстраЗeнeкa“ заяви днес сутринта, че ще публикува актуализирани данни в рамките на 48 часа.

Независимият експертен комитет, който следи за безопасността на ваксината, каза, че е „загрижен“, че информацията, публикувана от „AстрЗeнeкa“, е „остаряла“, което може да е предоставило „непълна представа за данните за ефикасността“, съобщи институтът късно снощи.

„AстрЗeнeкa“ заяви в понеделник, че нейната ваксина срещу COVID-19 е 79% ефективна срещу COVID-19 със симптоми и 100% ефективна при предотвратяване на тежки заболявания и хоспитализация при проведения в САЩ етап от проучването.

Първоначално се смяташе, че резултатите на повече от 32 000 участници в изпитанията проправят пътя за разрешаване на ваксината в САЩ и че съживяват репутацията ѝ в Европа, след като над 18 държави временно я бяха спрели, докато Европейската агенция по лекарствата разследваше нейни потенциални странични ефекти.

Националният институтът по алергии и инфекциозни болести на САЩ заяви, че „AстраЗeнeкa“ трябва да работи с експертна група, наречена Съвет за наблюдение на данните и безопасността, „за да прегледа данните за ефикасността и да гарантира, че възможно най-точните, актуални данни за ефикасност се оповестяват възможно най-бързо“.