Американската компания Facebook ще е ответник по дело във Франция за нарушаване на местния кодекс за защита на потребителите, съобщи Engadget. А ищецът е международната организация „Репортери без граници“, чиято централа е във Франция.

Според тях компанията на Марк Зукърбърг е направила „заблуждаващи“ обещания да се бори срещу дезинформацията и речта на омразата. Социалната мрежа твърди, че платформата ѝ е „безопасна“ и „свободна от грешки“, но на практика оставя омраза и лъжи да се разпространяват.

От „Репортери без граници“ дават конкретни примери във френското Facebook пространство, които сочат, че социалната мрежа е хъб за конспирации за ваксините. Платформата е и централна точка за разпространение на видеа по темата, показва изследване на AFP.

„Репортери без граници“ твърдят и че модераторите на Facebook не са спрели езика на омразата и заплахите срещу местния сатиричен вестник „Шарли Ебдо“. 12 души бяха убити при нападение на редакцията на вестника от ислямисти през 2015 г. Заплашвани са екипите на ТВ шоуто Котидиен (Quotidien) и френският вестник L'Union. UNESCO са обявили Facebook за най-небезопасното място за жени журналистки, допълват от организацията.

Макар делото да е във Франция и да няма гаранции за успех - ищецът трябва да убеди съда, че Facebook са способни да предложат повече работещи решения на проблема, но избират да не го правят - ако то е успешно, промените в правилата на социалната мрежа вероятно ще са международни.