Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Репортери без граници" (РБГ) публикува 10 препоръки за справяне с липсата на медийна свобода в България. Те са разделени в 4 категории: "Сигурността на журналистите", "Финансиране на медиите", "Достъп до информация"  и "Журналистическа етика и професионализъм".

"Свободата на печата стигна до задънена улица в България и независимите медии са на ръба на оцеляването", каза Павол Шалай, ръководител на бюрото на РБГ за ЕС и Балканите. "Тези парламентарни избори дават възможност за действие на вътрешните политически сили и на всеки избирател, който е загрижен за свободата и качеството на медиите".

РБГ дава пример с нападението срещу репортера на "168 часа" Слави Ангелов и отказа на главната прокуратура да разследва побоя от полицейски служители над журналиста на свободна практика Димитър Кенаров миналия септември.

"Българските медийни специалисти често са подложени на съдебен и икономически тормоз, докато на медиите, критикуващи правителството, се отказва държавна реклама и достъп до информация. Препоръките на РБГ са насочени към тези различни въпроси и са предназначени да бъдат комбинирани с предложението - представено на българското правителство преди година, но оставено без отговор - за създаване на независима и плуралистична национална комисия за подобряване на свободата на печата в България", обясняват от организацията.

РБГ припомня, че България заема незавидното 111-то място от 180 държави в световния индекс за свобода на пресата за 2020 г. и е на по-ниска позиция от всяка държава членка на ЕС.

Сигурността на журналистите

РБГ призовава българските власти да гарантират сигурността на журналистите и да ускорят процеса на разследване на престъпления, извършени срещу представители на медиите.

Организацията настоява за институционална независимост на полицията, прокуратурата и съдилищата, да се създаде система за светкавично сигнализиране в случаите, когато някой упражнява насилие върху журналисти и други.

Препоръчва се да се увеличи прозрачността при разследването на полицейски служители, действали неправомерно срещу журналисти и собственици на медии.

Финансиране на медиите

РБГ настоява "да се спре с широко разпространената практика за купуване на приятелско отразяване" в определени медии. Трябва да се преразгледа и разпределянето на публични средства за медии, които системно нарушават националните и международните етични стандарти. И да се прекрати практиката посреднически компании да разпределят евросредства по непрозрачен начин.

Организацията призовава да се изработят ясни правила за финансовите взаимоотношения между националните и местните власти, от една страна, и националните и местните медии, от друга.

Достъп до информация

РБГ препоръчва да се разшири обхвата на Закона за достъп до информацията и да се подобри достъпа до декларациите за собственост на високопоставени политици, както и до търговския и имотния регистър.

Организацията държи да се гарантира, че запитванията на всички журналисти и всички медии се третират еднакво от пресслужбите на институциите.

Журналистическа етика и професионализъм

РБГ дава препоръки и за укрепването на националните медии - като например да се гарантират прозрачността на финансирането и разходите им.

Организацията призовава да се предоставят гаранции, че изразяването на критични позиции от журналисти срещу властта няма да доведет до административни санкции, както и да се промени процедурата за избиране на ръководители в националните медии.

Организацията дава насоки за укрепването на професионализма, плурализма и независимостта на Съвета на електронните медии (СЕМ) - да се измени структурата на регулатора и да се създаде възможност на неправителствени организации и представители на академичните среди да номинират членове.

РБГ призовава и в учебните програми да бъдат включени курсове по медийна грамотност и журналистическа етика и да се осигури достатъчно финансиране на университетите, за да се гарантира, че преподавателите имат достъп до най-добрите и съвременни практики в журналистиката.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.