Руският опозиционер Алексей Навални, който вече близо два месеца излежава ефективна присъда в руска наказателна колония, разказва за живота си в затвора. Навални се оказа с ефективна присъда, след като имаше условна такава - за "финансови машинации". Според руската система той наруши мярката си - да се подписва редовно в Москва, по времето, когато бе откаран в болница в Германия след отравяне с неизяснено вещество, и съответно бе осъден на 2 години и 7 месеца затвор в поправителната колония № 2 в Покров, на 85 км от Москва.

Заглавието е на редакцията на Клуб Z.

Имате ли си любим момент през деня? Например, сутрешното кафе. Или когато идвате на работа в 9, отговаряте на имейли и в 11.30 най-накрая (с чувство за изпълнен дълг, влизате в социалната мрежа, за да прекарате там остатъка от деня?

В моето ежедневие има два момента, които обожавам. И двата са рано сутрин.

В 6 ч. ни вдигат, в 6:10 физзарядка на плаца, но преди физзарядката слушаме химна. Представете си зоната около бараката. Сняг. Мъже в черни затворнически униформи, ботуши и кожени ушанки стоят в тъмното с ръце зад гърба и над цялата зона през високоговорител от високия стълб се носи:

"Слава, отечество наше свободно!" (б.ред. - химнът на СССР до 1991 г.).

Просто чудо.

Вторият ми любим момент идва много скоро след това. Последното упражнение от физзарядката. Сега с мое подсказване всички в отряда ми го наричат "Империята отвръща на удара".

Високоговорителят от стълба командва:

"Марш на място. Изходно положение - ръце на кръста. Готови! С ляв крак! Раз-два-три-четири!"

И мъжете в черно с озверели лица маршируват на място, шумно набивайки ботуши.

В този момент си представям, че се снимам в руски римейк на "Междузвездни войни", където вместо имперски щурмоваци са затворници в куртки и ушанки. В зъбите им - цигара. И вместо лазерни пушки - железни ломове (бел. ред. "кози крак"). Отстоявайки интересите на Императора, космо-затворниците пътешестват от планета на планета, потушавайки въстания. Но където и да са, точно в 6:05 слушат химна, в 6:10 правят физзарядка, а в 6:30 разсипват кашата в металните си канчета и разливат в металните си чаши сладък чай...

Нека силата бъде с вас!

Текстът е от фейсбук профила на Алексей Навални.