Управляващата партия в Северна Македония Социалдемократически съюз (СДСМ) съчетава в себе си уставните принципи и традициите на двете водещи български партии - ГЕРБ и БСП. А премиерът Зоран Заев като партиен лидер е смесица между Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Заев бе преизбран за председател на СДСМ на първите вътрешнопартийни избори, съобщава електронното издание на вестник „Вечер“, цитиран от „Фокус“. „За“ Заев гласуваха 59 240 хиляди членове на СДСМ, 865 гласуваха „против“, а 277 бюлетини бяха обявени за невалидни. Заев беше единственият кандидат за лидер на партията.

Както е известно на партийните конгреси на ГЕРБ също има само един кандидат за лидер - Бойко Борисов. Същото важи и за ДПС. Доскоро единственият кандидат за лидер там бе Ахмед Доган. А откакто Доган е почетен председател, единствен кандидат за лидер е човекът, когото той е посочил. А лидерът на БСП се избира чрез пряк вот, както бе избрана наскоро Корнелия Нинова.

Изборите за лидер на СДСМ са се провели от централна избирателна комисия в 80 общински организации и 237 избирателни съвета. Комисията оцени, че изборният процес е преминал в съответствие със законовите разпоредби.

Самият Борисов съобщи, че е поздравил Заев за избора му.