На 96 години почина доайенът на българската дипломация Райко Николов, съобщиха от външно министерство. 

Той е бивш дългогодишен посланик на България в ООН в Женева, в бивша Югославия и в Италия, част от онези, които формираха балканската политика на България преди 1989 г., човекът върнал Сергей Антонов (съден за съучастие в атентата срещу папа Йоан Павел II) в София. 

Николов е и автор на поредица от книги, които бележат ключови моменти от историята на българската дипломация от края на века, припомнят от Министерството на външните работи.

Известният български дипломат е в центъра и на един от най-големите шпионски скандали от времето на Студената война, за който става ясно едва в началото на 90-те години на миналия век.

В началото на 50-те години Райко Николов е млад служител на Първо главно управление (външното разузнаване) на Държавна сигурност. По време на задграничната си мисия във Франция като пресаташе в българското посолство в Париж, под псевдоним Виноградов, той успява да вербува Шарл Ерню. Три десетилетия след това Ерню достига поста министър на отбраната на Франция. Твърди се, че французинът е продавал информация на КГБ. Но е много вероятно българските служби да са го използвали повече и да са контролирали информацията за руското разузнаване.  

За аферата „Ерню“ се узнава едва след края на Студената война – през 1996 г., когато шефът на френското контраразузнаване Жак Фурне обявява, че разобличаващите Ерню материали са били получени през 1991-1992 г. от бивш румънски таен агент. От публикация на френското издание „Ескпрес“, добрало се до архивни материали на съветските служби, се разбира, че бившият военен министър е работил не само с български и руски служби, но и с румънската „Секуритате“.

Райко Николов не отрича, че е имал контакти с Ерню, докато той е бил депутат, шеф на “Клуба на якобинците”.

„Беше с голистки разбирания, патриот, но искаше една по-друга политика, ориентирана към добри отношения и със социалистическите страни. Аз съм му ходил и на гости“, казва Николов в свое интервю, но отрича Ерню да е извършил предателство към Франция.

Приживе самият Ерню, починал през 1990-а, отрича обвиненията.

Райко Николов е и баща на служебния премиер, външен министър и дипломат Марин Райков.

Когато през 2005 г. Райков за първи път беше изпратен като посланик в Париж, френските власти забавиха неговата акредитация с месеци, написа през 2013 г. „Винер Цайтунг“.

Екипът на Клуб Z изказва съболезнования на близките на Райко Николов.

Поклон пред паметта му!