Обявлението на министър-председателя Бойко Борисов от вчера, че държавата ще започне производството на "стотици милиони ваксини" в новостроящ се завод в Разград учуди всички, още повече, че той не даде подробности дори за какви ваксини става въпрос, кога ще може да започне въпросното производство и по каква линия ще се случва то. Днес главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че също не знае за какво става въпрос. Здравният министър проф. Костадин Ангелов обаче повдигна леко завесата. България щяла да кандидатства за производството на COVID ваксини в рамките на общ за Евросъюза механизъм. Но дали и кога реално може да се случи - не е ясно.

Ангелов бе гост в ефира на Нова тв. На въпрос за новината на Борисов, че България е готова да започне производство на ваксини, той обясни следното:

"На ниво ЕС върви една комуникация за създаване на така наречената програма HERA инкубатор. Обединените усилия на всички държави в науката, законодателството, регулацията. Идеята е да се обединят производствените мощности на всички страни, за да могат да произвеждат ваксини, регистрирани на територията на ЕС.

Да, България ще участва. Ще подаде заявка за участие. Така че ще подадем своята заяка и се надяваме, че това ще се случи."

Първо обаче трябвало да сключим договор с фирма, на която е разрешено производството. После да сме минали през европейската регулация. 

На въпрос кога ще заработи заводът, министърът отговори:

"Някога да съм ви давал срок?" 

Пак обаче не стана ясно дали става въпрос за посочения от Борисов завод в Разград.

"Осигурили сме достатъчно ваксини за две Българии. Кога ще почнат да идват - не зависи от нас", заяви още Ангелов в коментар за непропорционалното разпределение на препаратите в Европа. Както стана ясно, България е сред страните, които получават по-малко дози, защото не е заявила максимума - т.е. 36 милиона. Ще поръчаме 36 милиона дози, ще даде данъкоплатецът двойно, тройно, но каква е гаранцията, че пак ще пристигнат навреме - попита Ангелов.

"Надявам се още през април да дойдат достатъчно ваксини", посочи.

"Моята надежда е в тези дни, в които мерките ще бъдат по-строги, хората да разберат смисъла им. Думата "локдаун" е нещо, което се случва в други държави. В България няма затваряне на всичко, няма вечерен час. Опитваме се даваме глътка въздух на хората. Целият свят е изправен пред тази криза. Не мога да предскажа какво ще се случи след тези 10 дни и дали ще има нужда от продължаване на мерките", каза още професорът по повод затварянето от утре до края на месеца.

По думите му мерките не се влияят от предстоящия вот.

"Изборите са нещо, което идва и си отива. Аз съм един от хората, които винаги искат да казват изключително точно нещата. Аз съм хирург, свикнал съм на прецизност и точност в действията си. Не мога да вляза в операция, в която нямам ясен план. Единственото нещо, което можем да направим, е да се изправим пред вируса. За каква политика става въпрос, когато болниците започват да се пълнят, когато казват, че се заразяват малки деца. Здравето на хората политика ли е? Защо говорим за нея?"

Той коментира и въпроса опасна ли е ваксината на "АстраЗенека" и как държавата ще върне доверието в нея, след като я спря временно.

"Хората са уплашени. Не знам от къде се поражда този страх. Няма никакви данни за неблагоприятни събития, свързани с ваксината на "АстраЗенека"'. Това е заключението на Европейската агенция по лекарствата", заяви Ангелов.

Той коментира и новината, че проф. Андрей Чорбанов от БАН е в болница с коронавирус. "Съжалявам за проф. Чорбанов. Надявам се да се оправи, много е тежко заболяването", каза министърът.