Представители на здравните власти и експерти реагират нееднозначно на заявеното от премиера, че и в България ще се произвеждат ваксини срещу коронавируса. Вчера Бойко Борисов заяви, че в нова база в Разград ще бъдат произведени "стотици милиони" дози, без да уточни по какъв начин и дали става дума за български или за чужди продукти.  

"Обещах пред Европейската комисия да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. Много държави ще си отдъхнат. Ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи", заяви той.

Какви ваксини биха могли да се произвеждат в строящ се завод в Разград?  БНР попита днешните си събеседници.

Пред радиото днес главният здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че не знае какво е имал предвид премиерът и посочи, че България е далеч от евентуално разработване на своя ваксина.

"Зная, че се работи в БАН по наша ваксина, но е на твърде ранен етап, там изобщо не са започнали предклинични проучвания.

Другият вариант е да се произвежда ваксина съвместно с друг производител, просто да се използва базата.

Но действително не мога да кажа какво е имал предвид", заяви Кунчев.

От своя страна имунологът академик Богдан Петрунов заяви, че в посочената от премиера база в Разград няма да бъде произвеждана ваксина срещу коронавируса.

"Това е голям завод наистина, чиято основна цел ще бъде производство на ветеринарни ваксини, вероятно и бактериални ваксини ще се правят там, но това е нещо в бъдещето, няма нищо общо с ваксината за COVID-19", отбеляза той.

Според икономиста Тихомир Каменов в Разград само ще бъдат опаковани продукти на чужди компании.

"Тази сутрин разбирам, че става дума за една миялна и една пълначна машина, евентуално за производство на ваксини на ишлеме. Само че тук става дума за първично и вторично опаковане на ваксини", каза той.

Става дума за инвестицията на "Биовет" АД на Кирил Домусчиев, която преди дни получи от икономическия министър Лъчезар Борисов сертификат за инвестиция Клас А. Инвестиционният проект на „Биовет“ АД е за нов завод – разширение на Инсталация за производство на междинни продукти, инсталация за производство на имуногенни фармацевтични продукти и Фотоволтаична централа в  гр. Разград. Предвижда се разширяване на съществуващото предприятие посредством изграждане на новия завод и фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди. Досега компанията е произвеждала единствено ваксини за ветеринарни цели.

Заводът е разположен на площ от 13 хиляди квадратни метра, като самото съоръжание за ваксините заема около 8000 км. м. Там ще се извършва целият процес и могат да се произвеждат няколко вида едновременно.