Еврокомисията реши да даде Великобритания на Съда на Европейския съюз (СЕС) поради непълно възстановяване на незаконна държавна помощ в размер на близо 100 милиона евро, предоставена във вид на освобождаване от данъци в Гибралтар.

Помощта била предоставена в замяна на освобождаване от облагане на доходите от пасивни лихви и роялти.

Това се е случило преди Обединеното кралство да напусне ЕС.

На 19 декември 2018 г. ЕК прие решение за корпоративния данъчен режим в Гибралтар, прилаган от 1 януари 2011 г. до края на 2013 г. за доходите от пасивни лихви и от началото на 2011 г. до края на 2013 г. за роялти, както и за пет данъчни постановления за този период. Според решението тези мерки са незаконни и помощта трябва да бъде възстановена от бенефициентите. Целта е да бъде избегнато нарушение на конкуренцията, създадена от държавната помощ.

Предприетата от Лондон мярка е дала непрозрачно предимство на някои многонационални компании, отбеляза Маргрете Вестагер – зам.-председател на Комисията, отговаряща за конкуренцията.

И допълни, че повече от две години след решението на ЕК помощта все още не е възстановена изцяло. Не е постигнат и сериозен напредък във възстановяването на конкуренцията.

„Затова решихме да дадем Великобритания на Съда“, каза Вестагер.

Гибралтар е разполагал със срок до 23 април 2019 г. да изпълни решението на Брюксел.

Досега са възстановени едва 20 на сто от незаконната държавна помощ. Длъжници остават две компании.