Десните партии в Европа трябва да се съберат в нова организация, каза унгарският премиер Виктор Орбан, след като партията му ФИДЕС се отдели от Европейската народна партия (ЕНП), предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Италия, Полша и Унгария сега се опитват да реорганизират европейската десница", каза Орбан пред унгарската държавна телевизия.

Той заяви, че планира да се срещне с лидера на италианската крайнодясна "Лига" Матео Салвини и с полския премиер Матеуш Моравецки, който е сред водещите фигури на партия "Право и справедливост".

Обмисляната от Орбан нова европейска десница ще бъде "дом за всички европейски граждани, които не искат мигранти и мултикултурализъм, които не са пристрастени към манията ЛГБТ, които защитават християнските традиции и уважават националния суверенитет", написа той по-рано този месец.

ЕНП вчера потвърди, че ФИДЕС е изпратила писмо за прекратяване на членството ѝ в тази група на десноцентристки партии в Европейския парламент. Членството на ФИДЕС в ЕНП беше замразено от март 2019 г.