Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Западни посолства в Белград са обезпокоени от кампания за сплашване на неправителствени организации и журналисти, водена от проправителствени сръбски медии и депутати от управляващата партия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През последните седмици журналисти от мрежата "Проект за сигнали за организирана престъпност и корупция" (Organized Crime and Corruption Reporting Project) бяха обвинени от таблоиди и телевизии близки до властта, че са отчасти свързани с престъпна банда, чиито членове бяха арестувани наскоро. Паралелно с това представители на Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич обвиниха неправителствени организации, наблюдаващи политическия живот в Сърбия, че са престъпни компании, разкривайки лични информации за техните ръководители.

Журналисти са били лично атакувани, до такава степен, че тяхната сигурност е накърнена, казва френското посолство в Белград. Депутати освен това отправиха клевети срещу неправителствени организации, продължава той.

Медиите и гражданското общество могат да изпълнят ключовата си работа, само когато са уважавани и когато им се разрешава да действат свободно, без заплахи, нито сплашване, заяви белгийското посолство, докато представителствата на САЩ и на Нидерландия изразиха безпокойство.

Сайтът на "Проекта за сигнали за организирана престъпност и корупция" често пъти е публикувал разследвания за организираната престъпност и за разбитата през февруари банда, като е споменавал за предполагаеми връзки на някои членове на полицията с властта.

В сряда ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Сем Фабрици призова президента Вучич да подобри атмосферата в страната, за да позволи на медиите и на гражданското общество да работят без проблеми.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.