Западни посолства в Белград са обезпокоени от кампания за сплашване на неправителствени организации и журналисти, водена от проправителствени сръбски медии и депутати от управляващата партия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През последните седмици журналисти от мрежата "Проект за сигнали за организирана престъпност и корупция" (Organized Crime and Corruption Reporting Project) бяха обвинени от таблоиди и телевизии близки до властта, че са отчасти свързани с престъпна банда, чиито членове бяха арестувани наскоро. Паралелно с това представители на Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич обвиниха неправителствени организации, наблюдаващи политическия живот в Сърбия, че са престъпни компании, разкривайки лични информации за техните ръководители.

Журналисти са били лично атакувани, до такава степен, че тяхната сигурност е накърнена, казва френското посолство в Белград. Депутати освен това отправиха клевети срещу неправителствени организации, продължава той.

Медиите и гражданското общество могат да изпълнят ключовата си работа, само когато са уважавани и когато им се разрешава да действат свободно, без заплахи, нито сплашване, заяви белгийското посолство, докато представителствата на САЩ и на Нидерландия изразиха безпокойство.

Сайтът на "Проекта за сигнали за организирана престъпност и корупция" често пъти е публикувал разследвания за организираната престъпност и за разбитата през февруари банда, като е споменавал за предполагаеми връзки на някои членове на полицията с властта.

В сряда ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Сем Фабрици призова президента Вучич да подобри атмосферата в страната, за да позволи на медиите и на гражданското общество да работят без проблеми.