Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Г-7 няма да признае „опитите на Русия да легитимира окупацията“ на Крим, заяви днес обединението в комюнике, разпространено в обстановка на нараснало напрежение с Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Недвусмислено осъждаме временната окупация на Автономна република Крим и град Севастопол от страна на Русия“, уверяват седемте най-богати страни почти точно седем години след началото на конфликта. „Не признаваме и няма да признаем опитите на Русия да легитимира тази окупация“, изтъкват те.

Изявлението им е в съзвучие с думите на американския президент Джо Байдън, заявил в края на февруари, че няма „никога“ да приеме анексията на Крим от Русия.

Новата администрация в САЩ има желание да се противопостави по-твърдо на Русия, както личи от вчерашно изявление на Байдън - той нарече руския президент Владимир Путин убиец, с което разгневи Москва.

В конфликта между подкрепяни от Русия въоръжени бойци и украинските сили загинаха от 2014 г. насам над 13 000 души, когато Русия анексира Крим, а проруски сили от Източна Украйна се опълчиха срещу Киев.

„Седем години след нелегитимната и незаконна анексия на Автономна република Крим и град Севастопол от Русия потвърждаваме непоклатимата си подкрепа и зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници“, настояват външните министри на страните от Г-7 (Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания), както и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. „Използвайки сила срещу териториалната цялост на Украйна, Русия открито наруши международното право и погази тези принципи“, добавят те.

Подписалите документа се противопоставят „твърдо на продължаващата дестабилизация на Украйна от страна на Русия и по-специално на действията ѝ в някои зони от Донецкия и Луганския регион, предприети в разрез с ангажиментите ѝ, поети в рамките на Минските споразумения“.

„За постигане на мир е необходимо цялостно да бъдат изпълнени споразуменията от Минск. Русия е част от конфликта в Източна Украйна, а не посредник в този конфликт“, допълват те.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.