На 61-годишна възраст вчера е починал президентът на Танзания Джон Магуфули - един от най-отявлените коронаскептици в Африка. Вицепрезидентката Самия Сулуху Хасан съобщи новината повече от две седмици след като Магуфули изчезна от общественото пространство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Магуфули бе видян за последно на 27 февруари, което предизвика слухове, че се е разболял от COVID-19. Преди пет дни представители на властите отрекоха той да е болен.

Танзанийската вицепрезидентка обаче съобщи тази вечер, че държавният глава е починал около 18 ч. (19 ч.) вчера в болница в столицата Дар ес Салаам. Причината за смъртта му е заболяване на сърцето, уточни тя.

В страната, част от която е остров Занзибар, е обявен 14-дневен траур, като знамената ще бъдат свалени наполовина.

Джон Магуфули неведнъж направи скептични изявления за опасността от новия коронавирус и до един момент дори отричаше заразата да е достигнала Танзания.

По конституция вицепрезидентката ще заеме президентския пост до края на втория петгодишен мандат на Магуфули, който започна миналата година. Тогава той бе преизбран на поста с 84 процента на избори, които според опозицията са били белязани от измами.

През май миналата година Танзания спря да съобщава данни за епидемичната ситуация. Дотогава страната бе регистрирала 509 случая на коронавирус и 21 починали, отбелязва Ройтерс.