„Натискът върху цялата здравна система е огромен. Има много хоспитализирани хора. За съжаление, вирусът се е подмладил. Това трябва да е сигнал към всички нас да погледнем сериозно към мерките, които са и предстоят да бъдат въведени”. Това заяви на брифинг говорителят на Спешна помощ - София Катя Сунгарска.

В периода 8-15 март е имало 1482 спешни повиквания, свързани с COVID-19 в столицата.

„Това е безкрайно много на фона на тези сигнали, които по принцип обслужваме. Повикванията за деца в този период са 129”, каза още Сунгарска.

Всеки ден в столицата се получават между 470-500 повиквания за 12-часово дежурство. От тях поне 50 пациенти със симптоми на COVID-19 се преглеждат и остават на домашно лечение, а около 30 се хоспитализират.

„Здравната система, въпреки че досега устоя, е на ръба на възможностите си и трябва някак да бъде пощадена. Хората са безкрайно изморени. Всички работим буквално на ръба”, посочи още тя. И допълни: „Моля ви, пощадете всички, които работят в здравната система. Не можем да се справим с такъв тежък наплив. Моля ви, спазвайте мерките и си пренаредете приоритетите за известно време. Защо е нужно да се бутаме всички в моловете?”.

Сунгарска отново напомни пациентите, които са в по-лека форма на заболяването, да се обръщът към личните си лекари. 

В „Пирогов“ леглата на COVID пациенти се запълват

В „Пирогов” постепенно леглата за лечение на пациенти с COVID-19 се запълват.

„Към днешна дата имаме 390 пациенти с COVID-19, от които 10 са деца. 40 пациенти са интубирани, на апаратна вентилация“, каза директорът на болницата проф. Асен Балтов в сряда пред Нова тв. 

Той посочи, че все още се поемат пациентите, които пристигат в лечебното заведение.

„Правят се всякакви необходими изследвания. Ако наистина нямаме подходящи легла, защото тези с кислород се изчерпват, тогава се насочват през Спешна помощ към друго място”, обясни проф. Балтов.

Проф. Балтов отново подчерта, че вирусът се е видоизменил.

„От 46 постъпили в болниците, само двама нямат английския вариант. Той вече трайно се е настанил в България, в София“, допълни директорът на спешната болница.

Все повече са пациентите с коронавирус под 18-годишна възраст, които се нуждаят от лечение в болница.

„Всички са с пневмония и се лекуват с антибиотици. Засега няма такива в тежко състояние. През изминалия пик имаше и такива, които се нуждаеха от апаратна вентилация“, обясни проф. Балтов, като добави, че ще се открият още 20 легла за деца в най-голямата спешна болница.

Според него контролът върху пандемията не е загубен.

„Тъжното ще бъде не да няма места в ресторантите, а да няма места в болниците“, поясни проф. Балтов.

„Представяте ли си какво ще стане, ако всички в здравната система решат, че утре не искат да работят, защото някой е решил да работят ресторантите“, добави Балтов.

Д-р Пенчев: Новите мерки в София ще влязат в сила от събота, от понеделник - може и в цялата страна

Изправени сме пред ситуацията от края на октомври и началото на ноември миналата година, но тук нещата се развиват по-бързо. Много е сериозно положението.

Така оцени ситуацията пред БНТ директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

„Трябва да се направи внимателна оценка на възможностите на всяка болница като леглова база, структура, персонал, затова РЗИ-София подходи индивидуално към всяко лечебно заведение. Натискът е много сериозен, динамиката е много голяма, защото се хоспитализират както хора, докарани с линейки на Спешна помощ, така и лица, които достигат на собствен ход или са изпратени от общопрактикуващите лекари“, допълни той.

Д-р Пенчев обясни, че не се мисли за вечерен час или за пунктовете на изходите и входовете на градовете

На въпрос относно зелените коридори за пазаруване на възрастните хора в големите хранителни вериги, той разясни:

„Имаше един период на неглижиране на тази мярка, но тя продължава да действа и ще продължи да действа, така че зелените коридори остават.“

За фризьорски салони не сме предложили забрана, за казина и танцови школи - да, добави Пенчев.

В столичните болници детски COVID отделения има в „Пирогов“, „Света Анна“, Педиатричната болница. Има и неонатологични легла за новородени, защото има немалко родилки с коронавирус, допълни директорът на РЗИ-София.

Нови мерки в Габрово, в Плевен вече отварят моловете

В област Габрово учениците от 5-и до 11-и клас преминават към онлайн обучение до 2 април. В електронна среда ще учат и студентите от Техническия университет, с изключение на практическите обучения и изпитите. Ограничават се масовите прояви на открито и закрито, съобщава БНР.

На събирания от частен характер могат да присъстват до 15 души.

Със заповед на Регионалната здравна инспекция в Ловеч от полунощ са въведени по-строги ограничителни мерки. Учениците от 5-и до 12-и клас преминават на дистанционно обучение до 2 април, ресторантите и заведенията ще работят само до 22 ч., забраняват се масови мероприятия на закрито.

Заради преустановяване на репетициите и изявите в читалищните клубове, клубовете за народни хора и други самодейни организации за любителско изкуство те излизат на протест днес срещу предприетите по-строги мерки.  

В Плевен моловете отварят отново с допълнителни мерки и при засилен контрол. Културните прояви ще се провеждат при 30 процента заетост на местата.

На извънредно заседание областният кризисен щаб отчете, че болничните заведения се справят със ситуацията в момента въпреки повишения брой новозаразени.

На фона на заболеваемост от над 633 на 100 000 души за последните две седмиц д-р Красимир Трифонов, и.д. областен управител и председател на Щаба, заяви:

„Тези мерки, които разхлабваме, нямат пряко отношение към нивото на заболеваемост, тъй като с тези мерки, конкретните, които са освободени, и които ще разхлабим, се засилват самият контрол и вътрешните противоепидемични мерки“.

В най-големия мол в Плевен са взети допълнителни мерки - намалено работно време до 20 ч;, съкратени са местата за хранене, осигурена е допълнителна охрана.

Няма да се отварят детският кът и киното.