България оглавява класирането на страните членки на НАТО, които най-драстично са намалили разходите си за отбрана през 2020 г. в сравнение с предходната 2019 г.

Това сочат прогнозните числа за 2020 г. в годишния доклад на пакта, огласен днес от генералния секретар Йенс Столтенберг.

Според тези данни очакванията са България да е намалила повече от наполовина – с 51,8 на сто, разходите за отбрана за гореспоменатия период.

Използвана е информация, налична до 4 февруари т.г.

[[nid:105430]]

Прогнозите са, че похарчената от страната ни сума за отбрана през миналата година възлица на 1,077 милиарда долара, или 1,843 млрд. лева. Това прави 1,6 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП).

За сравнение през 2019 г. разходите са били 2,159 млрд. долара (3,772 млрд. лева). Тази сума съставлява 3,15% от БВП.

Разходите се базират на цени от 2015 г.

Същевременно в таблиците се съдържат данни и от предходните години. И от тях става ясно, че през 2019 г. сме увеличили разходите повече от двойно – със 124,99% в сравнение с 2018 г. А причината за това в България е ясна - еднократната сделка за покупка на 8 изтребителя F-16 от американската компания "Локхийд Мартин", като цялата сума по сделката бе изплатена накуп. Причината - САЩ нямат практика за расрочени плащания за военно оборудване, когато няма предишни военни сделки със съответната страна. Оттук нататък след покупката на самолетите такава опция ще има. 

Днес стана ясно и че Министерството на отбраната се отказва от втория мащабен инвестиционен разход за армията - това е търгът за превъоръжаване на сухопътните войски с нови 150 бойни машини. И този проект стартира през 2018 г., заедно с инвестицията за изтребители, съвместими с въоръжението на НАТО, максималната сума за машините, гласувана от Народното събрание бе 1,5 млрд. лв., но и двете оферти в крайна сметка се оказаха над определения "таван".

НАТО и най-вече САЩ настояват страните членки на харчат годишно по 2 процента от своя БВП за отбрана. Такъв е и ангажиментът на страните в пакта.

Най-близо до нашата страна в класацията е Албания - като абсолютни разходи. Прогнозите са там да бъде регистрирано намаление в размер на 8,22 процента.

Най-голям скок в разходите за отбрана миналата година е направила е Унгария. Прогнозите са за 2020 г. те да са с 30,17% повече в сравнение с 2019 г.

Други данни за България показват, че очакванията са у нас за въоръжените сили през 2020 г. да са изразходвани по 127 долара на глава от населението.

Военнослужещите у нас би трябвало да бъдат 25 600 души.

Причините за намалените в много страни членки раходи не се съобщават. Йенс Столтенберг изтъкна, че въпреки пандемията от COVID-19 през 2020 г. разходите в НАТО продължават да нарастват за шеста поредна година. Той изрази очакване тази година посоката да се запази.