Снощи Кристиано Роналдо вкара хеттрик за „Ювентус“ във вратата на „Каляри“ - 3:1 в Серия А и се оказа, че за „пореден“ път е подобрил рекорда за най-добър реализатор в историята на футбола.

Португалецът се разписа три пъти за 21 минути - в 10-ата, 25-ата от дузпа и в 32-рата. С глава, с десния и с левия крак, което прави постижението му още по-забележително.

Така головете на Кристиано в официални мачове станаха 770. Пеле е втори със 767. Любопитно е, че към края на януари, когато Роналдо заби попадение №760, пак се смяташе, че е станал първенец.

Според някои статистически организации и източници тогава Пеле имаше 757, а Йозеф Бицан (с чешко и австрийско гражданство) - 759. Тук е спорният момент - статистиците не могат да се разберат и постоянно отнякъде излизат нови и нови попадения на предшествениците на Роналдо.

Така бройката при Краля бе качена с още десет.

При Бицан обаче положението е много по-сложно. Според едни головете на легендата са 759. Те не броят попадения, отбелязани в неофициални срещи и на юношеско ниво. Престижната Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF) обаче смята 805. А чешката футболна федерация - 821.

Поне сметката между Роналдо и Пеле изглежда изчистена. 

Снощи №7 обясни надълго и нашироко в Инстаграм защо не е реагирал в края на януари, когато мнозина обявиха, че е задминал бразилеца. Той имал информация за девет гола на Пеле, отбелязани за тима на щата Сао Пауло. И още един за военния отбор на Бразилия - така от 757 стават 767.

Роналдо отдава дължимото на трикратния световен шампион, благодари, че е сравняван с него и подчертава, че никога дори не е мечтал, че може да го задмине и да стане №1 в света. Обръща се към Пеле с „мистър Едсон Арантес до Насименто“. И дори отправя лека критика към онези, които са му намалили попаденията.

Сега, след като имам 770 гола, искам първо да се обърна към Пеле, пише мегазвездата. Следват думи за това колко много цени Краля и колко е щастлив и благодарен, че вече е пред него.

Тази сутрин №10 отвърна. 

„Животът е полет. Всеки човек върви по свой път. А твоето пътуване е толкова прекрасно. Уважавам те изключително много. Обичам да те гледам как играеш и това не е тайна за никого. Поздравления за това, че подобри рекорда ми за голове в официални мачове“, гласи посланието на 80-годишното величие. 

Последното е от значение. В Бразилия се смята, че ако се добавят неофициалните опънати мрежи на Пеле, бройката ще скочи над 1000. 

А Роналдо поне завърши по добър начин седмица, в която „Ювентус“ отпадна от Шампионската лига, а около бъдещето му се завъртяха няколко сценария. Реализаторът игра слабо срещу „Порто“ и се появиха спекулации, че „Ювентус“ може да не чака края на договора му през юни догодина, а да опита да го продаде още през лятото.

Завъртя се „Реал“ (Мадрид) като кандидат да си върне „седмицата“. Както и ПСЖ. Снощи спортният директор на „Юве“ Фабио Паратичи опроверга тези информации, заявявайки, че бъдещето на 5-кратния носител на „Златната топка“ е в Торино. Дни по-рано той даде малко по-различен коментар за ситуацията.

„Ювентус“ е трети в Серия А на 10 точки от лидера „Интер“ и има мач по-малко.