Двуседмично вземане на високи дози канабидиол - една от активните съставки в канабиса - възстановяват функциите на два протеина, ключови за намаляването на бета-амилоидните плаки в мозъка, показва ново изследване на учени от  Джорджия, САЩ.

Този тип плаки са ефект от болестта на Алцхаймер, и тяхното натрупване води до постепенно намаляване на когнитивните функции на боледуващите.

Двата протеина - TREM2 и IL-33 - са ключови за почистването на мозъка ни от мъртви клетки и остатъци, сред които са и плаките. При пациенти с Алцхаймер се наблюдава спад на тези протеини. 

Канабидиолът не само води до намаляването на плаките, но и подобрява когнитивните функции.

Важно е да се отбележи, че за момента ефектът е наблюдаван при мишки след двуседмично поемане на високи дози, и то такива със симулиран ранен етап на болестта. При напреднал Алцхаймер, какъвто той най-често е, когато вече се диагностицира, плаките са твърде много и щетите в мозъчната тъкан вече са необратими. Новото изследване е само стъпка към евентуално бъдещо превантивно лекарство срещу болестта.

Канабидиолът е един от 113 идентифицирани канабиноиди, и един от най-изучаваните. Открит през 1940 г., той е и съединението с най-чести медицински приложения. В много държави по света, които са легализирали медицинската марихуана, той вече се предписва срещу епилептични пристъпи. В момента текат редица изследвания за употребата му при неврологични заболявания.

Канабидиолът сам по себе си няма нито интоксикиращ, нито пристрастяващ ефект - тъкмо обратното, той балансира действието на тетрохидроканабинола в марихуаната, основното психоактивно вещество в растението. Все повече държави по света позволяват производството и продажбата на канабидиол, изолиран от други канабиноиди. В България от 2020 г. е законна продажбата на хранителни добавки, съдържани канабидиол (CBD), макар употребата на марихуана за медицински цели все още да е забранена.