Руската ваксина "Спутник V" пося разделение сред страните от бившия Източен блок, коментират анализатори пред АФП, цитирана от БНР. Някои от тях виждат в препарата божи дар, а други – пропаганден инструмент на Кремъл.

Страните в региона са тежко засегнати от коронавируса и се оказаха разделени между леснодостъпните ваксини от стария си съюзник и съпротивата на Евросъюза на руското влияние.

Анализатори казват, че подобни разногласия облагодетелстват Русия и усилията ѝ да посее безредие в региона след разпадането на СССР преди три десетилетия.

"Ясно е, че "Спутник V" е инструмент на мека сила за Русия", смята Михал Барановски от Германския фонд "Маршал". "Политическата цел на руската стратегия е да раздели Запада", посочва Барановски, който оглавява варшавския офис на фонда.

Словакия на свой ред се оказа изправена пред правителствена криза само дни преди да получи първата партида от "Спутник V" на 1 март.

Премиерът Игор Матович приветства пратката и заяви, че "Covid-19 не признава геополитиката", докато външният министър Иван Корчок нарече ваксината „инструмент на хибридна война“.

"Помогнете на страната ми"

Вакисната има 91,6% ефективност срещу Covid-19, според скорошно проучване, публикувано от авторитетното списание „Лансет“, и вече се използва в няколко държави.

Но не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за използване в ЕС, въпреки че някои бивши комунистически държави планират да започнат ваксинация с нея въпреки това, отбелязва АФП.

Страни като Словакия започнаха да поглеждат на изток, след като Европа се натъкна на забавяния с получаването на ваксини от "Пфайзер/Бионтех", "АстраЗенека" и "Модерна".

Експерти са единодушни, че бързата ваксинация е единственият начин за излизане от коронавирусната криза, която засегна особено тежко Централна и Източна Европа.

Словакия и съседът ѝ Чехия имат най-високата смъртност на глава от населението в света от седмици, според статистката на АФП, базирана на официални данни от двете страни.

Чешкият президент Милош Земан поиска от съюзника си Владимир Путин доставка на "Спутник V" с писмо миналия месец.

"Смятам, че ще помогна на страната си по този начин", казва той.

А когато чешкият здравен министър отказа да приеме ваксина, която не е одобрена от ЕМА, Земан настоя за отстраняването му, което не се случи.

Кремъл потрива ръце

"Потенциалната употреба на "Спутник V" в Чехия се превърна в изцяло политическо оръжие", коментира базираният в Прага политически анализатор Иржи Пехе.

Той нарича ваксината "инструмент за политическа борба и пропаганда".

И отбелязва, че Русия има проблеми с произвеждането на достатъчно дози от препарата за собствените си нужди, а има и въпроси към условията за произвеждането ѝ.

"Ако Владимир Путин наистина се доверява на ваксината, той би бил първият , който ще си я сложи, но той избягва това", посочва Пехе.

Разпространението на "Спутник V" накара председателят на Евросъвета Шарл Мишел да каже, че ваксините не трябва да бъдат използвани за пропагандните цели.

"Не трябва да се оставяме да бъдем подведени от Китай и Русия, докато те организират много ограничени, но гръмко оповестявани операции по доставка на ваксини на други държави", каза Мишел по-рано тази седмица.

Павел Хавличек, анализатор в базираната в Прага Асоциация по международни въпроси, смята, че Кремъл междувременно "потрива ръце".

"Руската ваксинна дипломация ясно търси да омаловажи взаимното доверие и сближаване в Европа", отбелязва той.

"Ниско ниво на доверие"

Първата и засега единствена страна от ЕС, която всъщност използва "Спутник V", е Унгария, чийто външен министър Петер Сиярто си я сложи, за да убеди сънародниците си в ефективността ѝ.

Премиерът Виктор Орбан, който има тесни връзки с Путин, пък си сложи инжекция от китайската "Синофарм", която Унгария също започна първа в ЕС да използва миналия месец.

Сърбия от своя страна се превърна в страната с един от най-бързите ваксинационни процеси в света, използвайки и "Спутник V", и "Синофарм", а друга държава, която също се надява на еврочленство – Албания, планира да започне преговори за доставка на двата препарата.

Страните членки на ЕС България, Хърватия, Естония, Латвия и Румъния на свой ред очакват ЕМА да одобри "Спутник V", докато Литва отхвърли използването ѝ.

Полша също не е в настроение за "Спутник V".

"Русия много ясно вложи руския флаг в "Спутник V", а в Полша нещо, което има руски флаг, няма да бъде посрещнато с отворени обятия", посочва Барановски.