Русия каза, че би желала да се формира "временна администрация", включваща талибаните, която да управлява Афганистан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че изявлението е било направено в момент, когато се полагат все повече усилия за сключване на мирно споразумение преди евентуалното изтегляне на САЩ от страната през май.

"Формирането на временна, включваща всички групи администрация би станало логично решение на проблема за интеграция на талибаните в политическия живот" на Афганистан, каза пред журналисти говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова днес - по-малко от седмица преди насрочени в Москва преговори с участие на афганистанските власти и на талибаните.

Тази конференция, в която ще участват освен това Китай, Пакистан и САЩ, ще се състои в момент, когато Вашингтон се опитва да даде тласък на дискусиите, целящи да се намери мирно решение за афганистанския конфликт.

С наближаването на 1 май, когато Съединените щати може да изтеглят военните си от Афганистан, те отправиха, например, ново мирно предложение към властите в Кабул и талибаните.

Този план предвижда по-специално създаването на "ново инклузивно правителство", сочи писмо на американския външен министър Антъни Блинкън, чието съдържание разкриха афганистански медии.

В понеделник Вашингтон призова да бъде ускорен мирният процес, заявявайки, че е възможен напредък.

Междувременно Турция каза днес, че би желала да стане домакин на афганистански мирни преговори в Истанбул през април, отбелязва АФП.