Чешкият министър на здравеопазването Ян Блатни отказа да разреши използването в страната му на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“ без предварителна регистрация на препарата от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Политикът заяви това пред депутатите в долната камара на парламента, съобщи Чешката телевизия, цитирана от ТАСС.

„Няма да предоставям на „Спутник V“ изключение от действащите правила за регистрацията на лекарства за използване в Чехия“, подчерта Блатни. „Моята позиция няма да се промени, докато аз съм министър. Ваксинацията в републиката ще се извършва само с препарати, разрешени за използване от ЕМА.“

Изключение за „Спутник V“ от действащите правила в Евросъюза за използване на нови лекарствени препарати са предоставили за използване на националната си територия само министерствата на здравеопазването на Унгария и Словакия, припомни Блатни.

По думите му, към момента Чехия е получила 1 274 250 дози от ваксини, одобрени за употреба в ЕС. През март в републиката ежедневно срещу коронавируса ще бъдат ваксинирани по 35 000 души, а през април този брой ще нарасне най-малко два пъти. До края на август ще може да бъде ваксинирано до 85 на сто от населението. 

БТА