Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Япония отбелязва днес десетата годишнина от разрушителното земетресение и предизвиканите от него вълни цунами, които опустошиха североизточното крайбрежие на страната, предаде агенция Киодо, цитирана от БТА.

Извършени бяха заупокойни ритуали в памет на над 15-те хиляди души, които загинаха по време на бедствието.

Жителите на префектурите Фукушима, Ивате и Мияги запазиха минута мълчание в 14.46 ч. местно време - точно десетилетие след земетресението, което причини вълни цунами и доведе до най-сериозната ядрена авария в света след тази в Чернобил през 1986 г.

Още от сутринта някои местни жители започнаха да оставят цветя на специално отредени за това места, а други застанаха на морския бряг, за да отправят молитви за душите на загиналите.


В град Ишиномаки, префектура Мияги, където бедствието отне живота на над три хиляди души, местните жители почетоха паметта на свои загинали близки. Цветя бяха поставени близо до храма Кашимамико на планинския връх Хийори, послужил като място за евакуация заради цунами.

Много общини в префектурите, засегнати от разрушителните приливни вълни, проведоха тази година възпоменателни церемонии, за разлика от миналата година, когато много от церемониите бяха отменени или проведени в ограничен формат заради пандемията от коронавируса.

Земетресението с магнитуд 9 и последвалите вълни цунами отнеха живота на 15 900 души, отбелязва Киодо, като се позовава на най-нови данни на японската полиция.

Японският премиер Йошихиде Суга отбеляза годишнината с минута мълчание на възпоменателна церемония в Националния театър в столицата Токио.

"Задачата за възстановяване навлиза сега във финалната си фаза в тези (засегнати от бедствието) региони", като домовете и градовете са изградени наново, заяви Суга.

В церемонията взеха участие също император Нарухито и съпругата му, императрица Масако.

През последното десетилетие за възстановителни работи бяха похарчени над 30 трилиона йени (277 милиарда долара). Миналата година бе удължен до 2031 г. срокът на съществуването на Агенцията за реконструкция, която бе създадена, за да ръководи възстановителните дейности.

Император Нарухито, който посети засегнатите от бедствието райони, заяви, че изпитва болка за загиналите и призова всички да се обединят и да подкрепят хората, преминали през страдания, за да може те да си възстановят нормалното всекидневие. Нека нито един човек да не бъде оставян сам в такава трудна ситуация, призова той.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.