Почти десетилетие след ядрената катастрофа във Фукушима правителството на Япония реши да пусне замърсената вода от разрушената ядрена централа в морето, съобщиха медиите в страната днес, цитирани от Ройтерс. Очаква се правителството да направи официалното съобщение по въпроса по-късно този месец.

Очаква се решението да разгневи съседни държави като Южна Корея, която вече засили радиационните тестове на храни от Япония, и допълнително да навреди риболовната индустрия във Фукушима, която от години се бори срещу подобен ход.

Обезвреждането на замърсената вода в завода "Фукушима Дайичи" е дългогодишен проблем за Япония, която осъществява десетилетен проект за извежданена авариралата централа от експлоатация. В момента над 1 милион тона замърсена вода се съхраняват в огромни резервоари в съоръжението.

Централата, управлявана от Токийската холдингова елекроенергийна компания (Tokyo Electric Power Company Holdings Inc.), претърпя многобройни ядрени аварии след земетресение и цунами през 2011 г.

В петък японският министър на индустрията Хироши Каджияма заяви, че все още не е взето решение за изхвърлянето на водата, но правителството се стреми да вземе такова бързо.

„За да предотвратим закъснения в процеса на извеждане от експлоатация, трябва да вземем решение бързо“, каза той на пресконференция.

Той не даде повече подробности, включително времеви рамки.

Вестник "Асахи" съобщава, че се очаква подготовката на всяко подобно изпускане да отнеме около две години, тъй като облъчената вода на обекта първо трябва да премине през процес на филтриране, преди да може да се разрежда допълнително с морска вода и накрая да се пусне в океана.

През 2018 г. Tokyo Electric се извини, след като призна, че филтриращите ѝ системи не са премахнали всички опасни материали от водата, източена от охладителните тръби, които се използват да предпазят горивните ядра на реакторите от разтапяне при авария.

Компанията заяви, че планира да премахне всички радиоактивни частици от водата, с изключение на трития, изотоп на водорода, който трудно се отделя и се смята за относително безвреден.

Миналата седмица представители на японската риболовна промишленост призоваха правителството да не разрешава изпускането на замърсена вода от завода в Фукушима в морето, заявявайки, че това ще обезсмисли години труд, който те са положили, за да възстановят репутацията си.

Южна Корея поддържа забраната за внос на морски дарове от района на Фукушима, наложена след ядрената катастрофа, и миналата година поиска от Токио да обясни как възнамерява да се справи с проблема с водата във Фукушима.

По време на кандидатурата на Токио да бъде домакин на Олимпийските игри през 2013 г., тогавашният премиер Шиндзо Абе каза на членовете на Международния олимпийски комитет, че съоръжението във Фукушима е „под контрол“.

Игрите са отложени до 2021 г. поради пандемията и някои събития трябва да се проведат на 60 км от разрушената централа.