Ядрената катастрофа във Фукушима е струвала на японските данъкоплатци $100 млрд. въпреки твърденията на правителството, че компанията Tokyo Electric е платила цялата сметка, показват изчисления на в. "Файненшъл таймс".

Почти пет години след като огромно цунами предизвика разтопяването на три реактора на оператора Tepco поради спиране на притока на вода за охлаждането, се оказва, че обществото е поело повечето от разходите за справяне с индустриалната и екологична катастрофа.

Разчетите показват, че една частна компания много трудно може да поеме огромните разходи на ядрените инциденти в момент, в който страни като Великобритания обмислят изграждането на нови атомни мощности.

Японското правителство не огласява данни за цената на катастрофата, затова в. "Файненшъл таймс" използва оценка на проф. Кеничи Ошима от университета "Рицумейкан", който изчислява щетите на $118 млрд.

"Обществото е поело разходите чрез данъци и сметките за електричество", казва Ошима. Професорът казва, че най-големите разходи са свързани с компенсации на бизнеса и семействата, които са се евакуирали от района, както и средствата, необходими за деконтаминация на зоната около ядрения завод и декомисия (б.р., извеждане от експлоатация) на ядрените реактори.

Въпреки, че парите за компенсация и евакуация се дължат от Tepco, правителството отпуска ликвидни средства на компанията. На теория се смята, че те ще бъдат върнати в хазната от нови данъци върху Tepco и другите ядрени оператори, но на практика ще постъпят от джобовете на потребителите на електроенергия.

В момента част от евакуиралите се могат да се върнат в някои села в близост до централата "Фукушима Дайичи", но декомисията на реакторите ще продължи десетилетия.