Здравните власти представиха тревожни данни за ситуацията с разпространението на коронавирусната епидемия в страната в четвъртък, като заболеваемостта се увеличава експоненциално, рязък е и ръстът на смъртността със стръмно покачване на кривата, но същевременно обясниха, че ще продължат да се придържат към локалния подход на налагане на мерки.

Още вчера редица областни щабове, включително и в столицата, взеха решение всички ученици от 5.-12. клас да си останат вкъщи на дистанционно обучение, както и да бъде намалено с един час работното време на заведенията и те да затварят в 22 часа.

Днес здравните власти обаче не успяха да защитят избора точно на такъв тип противоепидемични мерки. Ген. Венцислав Мутафчийски, от своя страна, определи ситуацията като изключително тревожна и каза, че „нещата не вървят в правилната посока и трябва да се вземат мерки“.

Основните им аргументи бяха представени на традиционния, този път 75-минутен „брифинг“, в който голяма част беше посветена на няколко некратки изложения от страна на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, който е водач на две листи на ГЕРБ на парламентарните избори, но се отказа от предизборната си кампания. Той се спря на теми като вярата в науката, спазването на мерките, неуморната му борба с многобройните лъжи и конспирации, както и за това как някои използват за политически цели епидемията.

Според здравните власти ситуацията в отделните области е много различна, като дадоха за пример голямата разлика между Плевен, където е най-висока заболеваемостта на 100 хил. души, и Търговище, където е най-ниска. Освен това имало и села, където хората въобще не се били срещали с вируса и споменаването му там било като ерес. Сред аргументите беше и че ако няма воля да се спазват мерките, защо да ги въвеждаме - вече добре познат довод, който се използваше през есента на миналата година преди огромния ръст на заразени и починали да наложи по-големи ограничения.

„Няма граница на мерките, има разумен компромис, така че да не закрием икономиката на България...

Какво да направим - който се появи на улицата, с автомата и до го избием“, попита реторично главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, обяснявайки логиката на взетите и невзетите мерки.

„Умисълът е да има такива мерки, които да доведат до резултат. Няма как да въведете мерки там, където хората не вярват в нуждата им. Не е въпросът да издадем една заповед. Ще бъда максимално честен с вас - там, където имаме необходимост от вземане на мерки, го правим“, каза още здравният министър.

И даде пример как в Плевен се готви протест против новите ограничения и какъв щял да бъде ефектът от взетите мерки, като се съберат толкова хора на едно място - „ефект ли ще получим, или дефект“.

Ангелов отново призна, че няма ясни доказателства как върви заразяването в училищата. А на въпрос за единия съкратен час от работата на заведенията на някои места Кунчев, който преди време беше попитал „вирусът по-заразен ли е по-късно нощем?“, сега обясни, че всичко зависело от поведението на хората, нямало проблем, ако само отидат и хапнат по нещо в ресторантите.

„Аз съм приятно изненадан от поведението на собствениците на заведения, не наличието на забраните води до риск, а поведението води до риск“, добави той.

„Ако някой си мисли, че може да влезе в задочен диалог с мен и да отправя политически заплахи, няма да стане“, каза още Ангелов.

Той уточни, че нямало да позволи „някой да се заиграва в момента и да се използва COVID ситуацията от политическите мераклии“.

Ситуацията в страната

„Ситуацията в страната в определени области започва да става изключително сериозна. Това, което се случва, беше очаквано от нас предвид разпространението на новия британски вариант на коронавируса“, отбеляза в началото министърът.

Новорегистрираните случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 2774, или малко над 20 на сто от направените 13 691 теста, сочат данните на Единния информационен портал към 11 март. 


 
Хоспитализирани са 6395 души, от които 501 са в интензивни отделения. С днешните починали жертвите на COVID-19 в България стават общо 10 999. Досега се поставени 309 145 дози коронавирусни ваксини, от които 6995 - през последните 24 часа.

Ангелов даде и за пример посещението си в Бургас вчера, където в инфекциозното отделение на бившата областна болница видял няколко много малки деца, които са с COVID-19, сред тях и тримесечно бебе. Така министърът онагледи, че британският вариант води до снижаване на възрастта на заболелите.

Заетостта на леглата за пациенти с коронавирусна инфекция без усложнения в страната е 58%, в интензивните структури е 65%. 760 са заразените медици в момента, 113 от тях са в болница, 7 са в интензивно отделение. Единствената положителна тенденция е, че има ръст от 67% от четвъртък до четвъртък на излекувани към заразени. 

Въпреки ръста на случаите няма коренна промяна на мястото на България сред страните в ЕС и Европейското икономическо пространство по отношение на разпространението на коронавируса. На 14-дневна база заболеваемостта в страната ни е 380 на 100 хил., това я нарежда на 16-о място в Европа и пето на Балканите.  

Най-много са случаите в Плевен - 553 на 100 хил. души, следват Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен, Перник.

На другия полюс с най-ниска заболеваемост са Търговище, Видин, Разград, Добрич...

Много критики имало за решенията за учениците, каза Кунчев и даде за пример как 13 преподаватели едновременно са болни в едно училище. След това предложи и друг поучителен пример - за старчески дом, в който 17 от настанените там обитатели са болни, всички те отказали имунизация преди месец. А сред други хора, с които те контактували отблизо, но били вече ваксинирани, нямало и един заразен.

1200 на милион са средно направените изследвания за коронавирус в страната и по този показател България е в средата в ЕС, т.е. данните са напълно представителни, отчете още главният държавен здравен инспектор.

Мутафчийски: Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година

„Имаше много критики как сме реагирали в самото начало. Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година“, отбеляза началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски на брифинга днес. Преди дни, на 8 март, стана една година от установяването на първите случаи на коронавирус в България.

Заразените на седмична база са 395 на 100 хил., посочи още той. Нарастването е с 38 процента. Има експоненциално увеличение на случаите. В момента страната по този показател се намира на нивата от 5 ноември м.г. 

„Има много стръмно покачване на кривата на смъртността, толкова стръмно от септември не сме имали“, отчете още Мутафчийски. Скокът е с около 53% на седмична база.

Той определи тази тенденция като силно обезпокоителна. Към тревожните факти началникът на ВМА прибави и почти изчерпания капацитет на болничните легла за пациенти с COVID.

Мутафчийски даде за пример ръководената от него болница. „Във ВМА тази сутрин имаше пет свободни легла, въпреки че преди три дни открихме нови легла и трансформирахме още две клиники. Докато се върна, вече няма да ги има и тези свободни легла“, обясни той.

„Ситуацията е изключително сериозна. Нещата не вървят в правилната посока и трябва да се вземат мерки“, каза още шефът на НОЩ.

След което напомни за новите изследвания, които показват, че британският вариант вероятно е и по-смъртоносен. Но не само вирулентността му го прави по-опасен, припомни Мутафчийски, а и по-силната му заразност, която води до по-бързо изчерпване на капацитета на здравните системи от медици, легла, медикаменти.