Британският вариант на коронавируса е 64 процента по-смъртоносен от първаначалната версия, показва проучване на Университета на Екзитър, съобщава АФП.  Резултатите от изследването бяха публикувани в сряда в BMJ.

Установено е, че при заразените с британския вариант на вируса смъртността се увеличава от 2,5 на 4,1 на хиляда.

Този вариант беше изолиран миналата година, малко по-късно бяха открити южноафрикански, бразилски, калифорнийски, нигерийски... Новите версии на вируса създават притеснения доколко ще се поддават на ваксините, които вече се прилагат.

Британските власти, които първо предупредиха, че вариантът се предава много по-лесно, през януари предположиха, че той е с около 40 на сто по-смъртоносен.

Учените са сравнили данните на близо 55 хил. души, които са били с положителен тест за коронавирус - но по-често вкъщи, отколкото в болница. Това е станало за период между октомври и януари. Състоянието на въпросните лица е било проследено в рамките на 28 дни. Участниците са били подбрани по различни фактори като възраст, пол и етнос.

Данните сочат, че хората, които са били инфектирани с новия вариант, известен още и като B.1.1.7, са с 64 на сто по-голям риск да починат. Това е ръст от 2,5 до 4,1 на смъртните случаи на всеки 1000 засечени заразени.

Саймън Кларк, преподавател по клетъчна микробиология в Университета на Рединг, коментира, че по-голямата смъртност, прибавена към по-бързото разпространение, означава, че "тази версия на вируса представлява сериозна заплаха за здравните системи и за управляващите".

Засега изследванията показват, че одобрените ваксини са ефективни при този вариант.

В България здравните власти отдават новия бърз скок на случаите точно на британската версия на вируса. Според наблюденията на медиците при него има нов момент - спада средната възраст на заболелите, като главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи вчера, че под 19 години са около 20 на сто от заразените.