От петък, 12 март, всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч. Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март. 

Тези противоепидемични мерки се въвеждат на територията на столицата. Те бяха приети след заседание на Областния оперативне щаб. София е сред областите с най-висока заболеваемост и бързо увеличаване на новите случаи. От понеделник, 8 март, беше спрян и плановият прием в болниците на територията на столицата.

"По последни данни София премина прага от 500 заболели на 100 хил. души. Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години. Чувствително се увеличава и натискът към здравната система – за 14 дни общият брой на хоспитализираните нарасна с 645 души. С 30% се увеличават позвъняванията към Спешна помощ за случаи с коронавирус", написа кметицата Йорданка Фандъкова във фейсбук.

Ето още какво съобщи Фандъкова:

По предложение на директора на СРЗИ д-р Пенчев се обмисля затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.

Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на мерките в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.

Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.

В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица.

На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

По данни на Столичната здравна инспекция общият брой на ваксинираните граждани на територията на Столична община е над 86 хил. В днешният ден продължават ваксинациите на граждани, които ще бъдат членове на секционни комисии на парламентарните избори и са заявили желание да бъдат ваксинирани.

В последната седмица екипите на СДВР са проверили 298 търговски обекта. Над 1400 проверки са направени от екипите на Столичен инспекторат в търговските центрове, както за носене на маски, така и за надопускане на струпване на по-голям брой посетители. 1912 са проверките за спазване на карантината.

❗ От петък, 12 март, всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това...

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в Сряда, 10 март 2021 г.

Новите мерки бяха приети по предложение на кметицата, за което тя съобщи по-рано отново в социална мрежа.

 

Подобни мерки въведоха и в Бургас

Към подобни мерки - присъственото обучение да остане само за учениците от 1.- 4. клас и намаляване на работното време на заведенията до 22 часа минава и област Бургас.

Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие за учениците от 5 до 12 клас. Това бе решено на Областния  опиративен щаб.  Мярката влиза в сила от 12 март и засега ще важи до 26 март.  

Директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров допълни, че децата от предучилищните групи и в детските градини, отсъстват по решение на родителите, съобщава БНР.
 
Преустановява се провеждането в присъствена среда и на всички групови и извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи.

"Маските са задължителни на открити и закрити обществени места - "Краснодар", "Велека", там, където има струпване на хора. Ресторантите ще работят до 22 часа, без жива музика, с изключителен контрол и проверки, които ще започнат още от тази вечер. Моловете и фитнесите остават отворени. Ще бъдат затворени при достигане на заболеваемост от 600 души на 100 000", информира д-р Паздеров. 

Той допълни, че театрите и сценичните прояви също няма да бъдат засегнати от новите мерки на този етап.  Няма да се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без пълнолетен придружител.
 
Бургаска област е в червената зона с 530 на 100 000 заразени, най-голям е броят им в община Царево – 1500 на 100 000 и община Поморие – 1600 на 100 000.

Директорът на УМБАЛ – Бургас д-р Бойко Миразчийзки сподели с тревога, че новооткритите този понеделник 20 легла, днес вече са изчерпани.

Предвижда се броят на болничните легла в областта за COVID пациенти да бъде увеличен на 500. П

В Бургас в сряда беше и здравният министър Костадин Ангелов. Той проведе двучасово заседание с директори на лечебните заведения от областта. 

„Положението е тревожно, но сме взели всички мерки, така че да запазим всичко онова, което сме постигнали до момента. Ще увеличим легловата база до нивата през септември - декември”, заяви след това Ангелов.

Здравният министър настоява за локалния подход

Министърът уточни, че продължава да се следва локалния подход, тъй като ситуацията в отделните области била много различна.

"Започваме с локални мерки, идеята е отграничаване на епидемията в областите със застрашителни размери. Когато това даде резултат, продължаваме, както сме започнали", каза още Ангелов.

По думите му най-тежка е ситуацията в 10 от областите.

Той повтори и думи на премиера Бойко Борисов от вчера, че "изборите идват и си отиват, а хората остават. Ако някой постави изборите преди здравето на холата, той ще е временно в политиката".

По думите му има нарастване на повикванията до „Спешна помощ” с 30%.

"Около 40 до 50 на сто от повикванията са за пациенти с коронавирус”, посочи още той.

"Толкова либерални мерки като в България никъде не е имало. Това, че сме разрешили по-свободен начин на живот - нормален начин на живот, не означава, че не трябва да се пазим", каза премиерът Бойко Борисов.

Какви мерки още се взеха в сряда и къде

Препоръчаният локален подход беше следван и в още няколко от областите с бързо покачваща се заболеваемост.

В Ямбол учениците от 5.-12. клас също ще минат на дистанционно обучение, но не се намалява засега работното време на заведенията.

Спира присъственото обучение и за учениците с изключение на тези от начален етап на обучение и в Плевен. Подобно решение взеха още в Благоевград и Шумен.

В Благоевград от утре затварят фитнесите и моловете, съобщава бТВ. Капацитетът на почти всички болници в областта е изчерпан.

В Плевен от утре спират плановите операции и плановият прием. Заведенията ще работят с час по-малко - до 22 часа. Към спиране на плановия прием минава и Враца. Забранява се провеждането на масови мероприятия в закрити помещения, свързани с провеждането на конференции, работни срещи, обучения, заседания, семинари. Забранява си провеждането на  занятия в танцови, езикови и др. школи, както и тренировките във фитнес и спортни зали. не се допуска порвеждането на масови тържества като кръщенета, сватби, банкети и т. н. с повече от 15 души. Допълнителните противоепидемични мерки там са в сила за 1 месец.