Българската евродепутатка Елена Йончева призова за европейско законодателство за медиите, което да има ясни правила и конкретни стандарти.

Това стана по време на дебат в Европарламента, посветен на опитите за заглушаване на свободните медии от правителствата в Полша, Унгария и Словения. Варшава иска да обложи с данък приходите на медиите от рекламите. В Любляна се опитват да попречат на финансирането на националната осведомителна агенция. А властите в Будапеща отдавна са враждебно настроени към опозиционните медии.

И макар България да не бе сред обявените теми, Йончева не пропусна да я спомене в изказването си.

„Стигнахме до ситуация, немислима преди години за ЕС. В Унгария критично към правителството радио бе спряно. В Словения премиерът (Янез Янша – б.р.) обяви война на медиите. България е на позорното 111-о място в света по медийна свобода“, започна Йончева.

И продължи с нападките към управляващите в страната ни:

„Българското правителство вече не прави и опит да заглуши медиите както в Полша, Унгария и Словения, защото отдавна ги е заглушило. Днес въпросът ми е към Еврокомисията. Докога просто ще регистрираме проблема? Докога темата за свободата на медиите ще бъде тема табу в Съвета на ЕС? На коя страна ще застане Съветът - на нашите ценности или на самозабравили се премиери като Орбан, Янша и Борисов?“

ЕС има нужда от инструмент, който да припознава ролята на медиите като ключови играчи в демократичните общества, смята еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова, която участва в дебата.

„До този момент имаме само правила, които признават ролята на медиите като играчи на европейския единен пазар. И това ограничава възможностите ни да реагирам“, изтъкна тя.

Йоурова обяви, че новите доклади на Еврокомисията за върховенството на закона в ЕС ще бъдат представени през юли. Те отново ще съдържат оценки за средата, в която работят европейските медии. Тази година Брюксел ще отправи препоръки за повишаване на сигурността на журналистите и за предотвратяване на съдебни дела срещу тях, за да бъдат заглушени гласовете им.

"Силните ръководители са тези, които печелят уважение с действията си, приемат различни мнения и позволяват гражданите да бъдат информирани, а не тези, които заглушават критиката. Работата ни като политици е да отговорим на журналистическите въпроси с факти, а не с нападки", каза зам.-председателят на ЕК.

На няколко пъти полски евродепутати от различни политически сили си разменяха на висок глас гневни реплики в залата. Представители от групите на Европейската народна партия (ЕНП) и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) остро критикуваха властите във Варшава, които обвиниха в налагане на цензура. Срещу тях гневно скочиха депутатите от управляващата в страната партия, които са в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Унгарският евродепутат социалист Мартон Дьондьоши - противник на премиера Виктор Орбан, предложи създаването на Европейска новинарска агунция, която да бъде независима от националните правителства. Според него тя трябва да бъде финансирана от данъкоплатците и с нея да оперират всички страни членки на ЕС. Целта е да се предостави обективна информация на всички европейски граждани и по този начин да засилва спойката срещу популизма.

Докато проблемите с Полша и Унгария са добре известни, случаят със Словения е по-нов. Премиерът Янез Янша е остро критикуван за опит да подчини медиите. На дебата евродепутатката Таня Файон заяви, че той открито нарекъл "проститутки" две журналистки.