Федералната полиция в САЩ разпространи вчера нови видеозаписи с образа на човек, заподозрян, че е поставил самоделни бомби във Вашингтон на 5 януари, ден преди щурма на Конгреса, за да събере информация за идентифицирането му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Кадрите показват заподозрения през обективите на камери за наблюдение на различни улици в столицата. Облечен е с черен панталон и горнище от анцуг, лицето му е скрито с качулка, маска и очила. Носи ръкавици и държи раница в едната ръка.

ФБР публикува вече снимки на заподозрения, на които се виждат по-специално марковите му маратонки, и предложи награда от 100 000 долара за сведения, които да доведат до залавянето му.

Подозира се, че мъжът е поставил самоделни бомби близо до централите на Републиканската и на Демократическата партия на известно разстояние от Капитолия. Бомбите не избухнаха и може би целта е било да се отвлече полицията далеч от сградата точно преди щурма.

"Продължаваме да смятаме, че някой някъде разполага с данни, чието значение още не е осъзнал", заяви Стивън Д'Антуоно, зам.-директор на вашингтонския офис на ФБР.

Бомбите бяха "изправни устройства, които можеха да избухнат, причинявайки тежки рани или смърт", подчерта той.

Хиляди привърженици на Доналд Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса на 6 януари, докато там бе утвърждавана победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в страната през ноември. Петима души загинаха при нападението, чийто спонтанен характер буди все повече съмнения, и над 300 души бяха задържани досега във връзка с участието им в атаката, припомня АФП.