ЕС даде зелена светлина за започването на поредица от дебати и дискусии, които ще дадат възможност на хората от всички краища на Европа да споделят идеите си, за да помогнат за оформянето на нейното бъдеще.

Това стана с подписването днес на Съвместната декларация за Конференцията за бъдещето на Европа. Тя бе парафирана от председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, на Европарламента Давид Сасоли и португалския премиер Антониу Коща от името на Съвета на ЕС.

„Днес приканваме всички европейци да споделят мнението си. Да заявят в каква Европа искат да живеят, да оформят облика ѝ и да обединят силите си, за да ни помогнат да я изградим. Очакванията на гражданите са ясни: те искат да имат думата за бъдещето на Европа по въпроси, които засягат живота им. Обещанието ни днес е също толкова ясно: ние ще се вслушаме. След което ще действаме“, заяви Фон дер Лайен.

Конференцията си поставя за цел да предостави на гражданите по-голяма роля при оформянето на политиките и амбициите на ЕС. Така ще бъде подобрена неговата издръжливост при кризи, независимо дали са икономически или свързани със здравето.

Сред възможните теми са здравеопазването, климатичните промени, социалната справедливост, цифровата трансформация, ролята на ЕС в света и начините за укрепване на управляващите Общността демократични процеси. Тези теми съвпадат с водещите приоритети на Съюза и с въпросите, повдигнати от гражданите в проучванията на общественото мнение.

Самите граждани ще решат кои теми ще се обсъждат от Конференцията. Очаква се до 2022 г. тя да достигне до заключения, за да представи ориентир за бъдещата посока на развитие на Европа.

Публикувано в началото на месеца проучване на Евробарометър показа, че европейите подкрепят Конференцията за бъдещето. Три четвърди от тях считат, че тя ще окаже положително въздействие върху демокрацията в ЕС. Шестима от всеки десет европейци са съгласни, че кризата с коронавируса ги е накарала да се замислят за бъдещето на ЕС. А огромно мнозинство - 92 на сто, са на мнение, че гласовете на гражданите трябва да се вземат предвид в по-голяма степен при вземането на решения, свързани с бъдещето на континента.