Върховният административен съд (ВАС) отмени прекратителното определение за видеонаблюдението на изборите на Административен съд София - град поради нарушения на съдопроизводствените правила и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд. Това съобщиха от съда.

Преди няколко седмици Административният съд София-град отказа да гледа делото по жалбата на "Демократична България" срещу забраната за видеонаблюдение и излъчване от броенето на бюлетините на парламентарните избори. С решението на практика забраната за видеозаснемане остана в сила.

Жалбата е срещу указанията за разработването и защита на личните данни, издадени от ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Административният съд прие, че указанията не са нормативен административен акт, както и че "не представляват и индивидуален административен акт, подлежащ на съдебен контрол".

Според върховните магистрати обаче указанията на ЦИК имат характер на административен акт, който подлежи на съдебен контрол, защото засяга администратора на лични данни и законосъобразността на обработката на личните данни. В случая обжалваемостта на административния акт и наличието на правен интерес от оспорване се обосновава с обстоятелството, че указанията са приети от овластени държавни органи в изпълнение на техните законови правомощия, които целят да породят промени в чужда правна сфера и по отношение на участниците в изборния процес.

С оглед и на практика на Конституционния съд един административен акт, който засяга права и законни интереси на адресата, не подлежи на съдебен контрол само тогава, когато законодателят изрично е посочил това в закон, какъвто не е конкретният случай.

Поради това компетентният първоинстанционен административен съд трябва да се произнесе по същество и да направи конкретна преценка дали даденото тълкуване от ЦИК е съобразено със закона.