Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши рязко прогнозите си за световния икономически растеж през тази и следващата година, очаквайки ускорената ваксинация срещу Covid-19 и новият стимулиращ финансов пакет на САЩ за 1,9 трлн. долара да дадат "голям тласък" за глобалното възстановяване от пандемичната икономическа криза.

Последния  междинен доклад "Икономически перспективи" показва, че ОИСР вече очаква световната икономика да нарасне с 5,6% през 2021 г. и с 4,0% през 2022 г., като това представлява солидна възходяща ревизия спрямо декемврийската прогноза за повишение на глобалния БВП с 4,2% през тази и с 3,7% през следващата година.

ОИСР твърди, че  много ще зависи от "надпреварата" между процеса на ваксиниране срещу Covid-19 и възникващите нови варианти на коронавируса.

"Съществуват важни рискове по отношение на подобрените перспективи и по-специално колко бързо властите по света ще ваксинират хората, колко скоро ще бъдат премахнати съществуващите противоепидемични ограничени и дали ще бъдат контролирани новите варианти на коронавируса", посочи в своя междинен доклад ОИСР, цитиран днес от БНР.

"Основният приоритет на политиката е да се гарантира, че всички необходими ресурси се използват за производство и пълно разгръщане на ваксинациите възможно най-бързо“, се казва още в доклада.

Според ОИСР глобалният брутен вътрешен продукт може да се завърне към предпандемичните нива още до средата на тази година, макар и с големи разлики при отделните държави.

Докато започналата Covid ваксинация ще даде тласък на световната икономика, планираният от САЩ пакет от фискални стимули за 1,9 трилиона долара ще окаже каскаден позитивен ефект и на другите икономики, добавяйки повече от един процентни пункта към световния растеж, смята ОИСР.

Според последните прогнози на ОИСТ, БВП на САЩ ще нарасне с 6,5% тази година и 4,0% през следващата година, като това представлява солидна възходяща ревизия спрямо декемврийската оценка за растеж от 3,2% през 2021 г. и от 3,5% през 2022 г.

Според ОИСР одобреният от Сената финансов пакет, който включва 400 млрд. щатски долара еднократни плащания от по 1400 долара на мнозина американци, ще добави средно около 3-4% към икономическия растеж на САЩ през първата пълна година на прилагане на тези стимули.

Този финансов пакет може да помогне за разкриването на до три милиона работни места до края на 2021 г., но също така може да увеличи инфлацията със средно 0,75 процентни пункта годишно през първите две години.

Междувременно този американски стимул ще бъде от ползва и за големите търговски партньори на САЩ, като ще стимулира с между 0,5% и 1,0% икономическия растеж в Канада и Мексико, и с между 0,25% и 0,5% в еврозоната и Китай, оценява ОИСР.

С оглед на това ОИСР повиши леко и прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната през тази година до 3,9% от 3,6% предишна оценка, като очаква и доста по-добър растеж на британския БВП през 2021 г. от 5,1% при предходна прогноза за повишение с 4,2 на сто.

Икономиката на Индия се очаква да нарасне през настоящата година с цели 12,6%, а тази на Китай - със 7,8 на сто.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.