Селекционерът на германския национален отбор Йоахим Льов ще напусне поста си през лятото след края на Евро 2020, обяви той. Това означава, че Льов няма да изпълни договора си, който изтича след Мондиал 2022.

В последните седмици имаше много спекулации в германски и световни медии, че 61-годишният специалист ще бъде сменен след Европейското, освен ако донесе титла на родината си. Дори се спряга негов наследник - мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп.

Йоахим Льов застана начело на "маншафта" през 2006 г. на мястото на Юрген Клинсман, чийто асистент беше. Най-големият му успех е световната титла през 2014 г. в Бразилия.

Две години по-късно Германия стигна до полуфинал на Евро 2016, но на Мондиала в Русия след още 2 лета претърпя провал, отпадайки още в групата.

Льов тогава остана на поста - Германският футболен съюз не го уволни, за да подмлади отбора и отново да го върне на върха. Оттогава тимът се представя колебливо.

Още се коментира изваждането от селекцията на класни и опитни футболисти като Томас Мюлер, Матс Хумелс и Жером Боатенг. На тях вратата бе посочена през 2019 г. Наскоро обаче Льов заяви, че може да премисли и да ги призове преди Европейското.

На 17 ноември миналата година Германия загуби от Испания с 0:6 в Лигата на нациите - най-тежкото поражение като резултат от 89 години.

"Предприемам тази стъпка много внимателно, изпълнен с гордост и благодарност, рече Льов. - В същото време съм пределно мотивиран за предстоящото Европейско първенство. Горд съм, защото позицията ми е много специална, носи ми чест да служа на страната си. Същевременно 17 години работя с най-добрите футболисти в родината си и ги подкрепям в тяхното развитие.

Имах велики триумфи с тях и болезнени загуби. Но над всичко това имаше много прекрасни и магически моменти, не само спечелването на световната титла през 2014 г. в Бразилия. Аз съм и ще продължа да бъда благодарен на Германския футболен съюз, който винаги е осигурявал най-добрата работна среда за мен и отбора."

Германия е в група с Франция, Унгария и шампиона Португалия на Евро 2020, който започва на 11 юни и приключва на 11 юли. 

Президентът на футболната централа Фриц Келер благодари на Льов, че е уведомил толкова рано за решението си, така той и колегите му ще имат време да намерят нов селекционер.

Името на Клоп се споменава отдавна за този пост. Специалистът вече изпълни мисията си в "Ливърпул", правейки го шампион, но има договор до 2024 г. Въпреки това и около неговото бъдеще се тиражират разнопосочни информации. Според някои Клоп, който досега не е предвождал национален отбор, нямало да може да откаже на страната си.

Вчера "Дейли Мейл" тиражира, че независимо от лошия сезон и вече практически изгубената титла на Англия, колоритният треньор е получил подкрепа от шефовете на "Ливърпул", които са го уверили, че през лятото ще разполага с бюджет за нови играчи. Нямало да го сметят дори и да не класира тима в Шампионската лига.

Преди месеци Клоп заяви, че някой ден може и да поеме "маншафта", но не и сега, защото си има работа. Сред големите му привърженици за селекционерския пост е Лотар Матеус.