Испания потопи Германия с 6:0 в група 1 на Дивизия А в Лигата на нациите и това е най-тежкото като резултат поражение на маншафта от 89 години насам.

Германците губят от Австрия със същия резултат през 1931 г., но в приятелски мач. А оттогава с пет или повече гола разлика бяха падали само на Световното през 1954 г. в Швейцария - 3:8 срещу Унгария.

Това поражение обаче остава в сянката на голям триумф - на финала срещу същия съперник ФРГ прави обрат с 3:2 и ликува с първата си световна купа.

"Черен ден" и "най-лошата загуба в моята кариера", така селекционерът Йоахим Льов определи крушението в Севиля. Пресата в родината му приглася с "най-тежката загуба в историята на германския футбол" и поставя под съмнение доколко е било правилно решението Льов да остане начело на националния тим след провала на Мондиала в Русия преди две години и половина.

Изводите са, че селекцията не се е развила оттогава, напротив върви надолу. Германия беше без загуба през 2020 г., но не може да се похвали и като машина за победи, каквато беше в миналото. Победите са само три, а равенствата - четири при голова разлика 14:17.

Снощи съставът на Льов не успя да запише удар във вратата. Има една греда на Серж Гнабри при далечен шут в последните секунди. 

Испания е на другия полюс - 70 процента владеена на топката и цели 23 удара към Мануел Нойер. "Ла Роха" се класира за финалната четворка, където е и Франция. Те очакват Белгия или Дания от група 2 и Нидерландия или Полша от гр. 1.

Хеттрик заби новото попълнение на "Манчестър Сити" Феран Торес, а по един гол вкараха Алваро Мората (на снимката долу), Родри и Оярсабал. Контузия получи капитанът Серхио Рамос, както и Серхио Каналес - единствените лоши новини за треньора Луис Енрике, но те са такива най-вече за клубовете им.

Испания задължително трябваше да победи, за да спечели групата - на Германия вършеше работа и равенство, но още по почивката резултатът бе 3:0, а "железните" вече не са отбор, който прави обрати.