Бъкингамският дворец е под силен натиск да отговори на обвиненията в расизъм, отправени по време на интервюто на Хари и Меган пред Опра Уинфри. Тогава херцогинята на Съсекс обясни как в кралския двор се обсъждало какъв ще е цветът на кожата на неродения син на двойката. По-късно тв водещата уточни, че принц Хари специално искал да се знае, че не ставало дума за баба му кралица Елизабет Втора и за съпруга ѝ принц Филип. Меган и Хари обаче не посочиха от кого са идвали тези обидни забележки, тъй като това щяло "да нанесе големи вреди", пише "Гардиън".

Маркъл направи и предположения, че фактът, че синът ѝ Арчи е от смесена раса е била причината да му бъде отказана титлата "принц". Всъщност според съществуващия протокол като правнук на кралицата Арчи няма право да носи тази титла. Първородният син на принц Уилям, Джордж е принц като пряк наследник на престола, внук на престолонаследника, а сестра му и брат му бяха специално удостоение с титлите "принцеса" и "принц", факт, който вероятно е засегнал Меган, тъй като това не е било направено за сина ѝ.

Расизмът бил голяма част от причините двойката да напусне Великобритания, обясни още Хари, като обърна специално внимание на таблоидите. 

Според "Дейли мейл" Бъкингамският дворец бил "парализиран от ужас и мъка", а кралицата, принц Чарлз и принц Уилям били в поредица от кризисни разговори, като обсъждали каква да бъде реакцията на обвиненията. Натискът днес да има изявление от Бъкингамския дворец расте, а вътрешни хора са описали пред таблоида настроенията като "огромен личен шок и тъга", както и, че принцът е натиснал "ядрения бутон на собственото си семейство". (Отношенията на двойката с "Дейли мейл" са доста сложни, като Меган води дела срещу таблоида, който публикува част от нейно писмо до баща ѝ).

17 млн. американци са гледали интервюто

Интервюто е привлякло пред малките екрани 17,1 милиона американски зрители, предадоха световните агенции.

То се превърна в едно от най-големите телевизионни събития след "Супербоул" от една година насам. Двучасовият разговор на Уинфри с кралските особи, в който те обвиниха британското кралско семейство в расизъм и липса на закрила от медиите, беше излъчен от телевизионната компания Си Би Ес.

"Супербоул" привлича телевизионна аудитория от около 100 милиона зрители и е с най-висок рейтинг в САЩ. Миналогодишното излъчване на "Оскарите" в началото на февруари събра 23,6 милиона зрители.

Борис Джонсън отказа да бъде замесван

Докато от Бъкингамския дворец се чакат някакви реакции след скандалното интервю, удрящо за пореден път по репутацията на британската монархия, Борис Джонсън отказа да коментира сюжета, защото не иска да бъде замесван във взаимоотношенията в кралската фамилия.

На въпрос дали дворецът трябва да разследва обвиненията в расизъм, на конференция на "Даунинг стрийт" той отговори:

"Може би най-доброто нещо, което мога да кажа, е, че винаги съм изпитвал огромно възхищение към кралицата и нейната роля на обединител. Що се отнася до всички останали въпроси, свързани с кралското семейство, прекарах дълго време без да коментирам и не възнамерявам днес да променям това".

Все пак консерваторът и министър в правителството Зак Голдсмит отбеляза в туитър:

"Когато Меган иска, Меган го получава".

Коментари имаше повече от опозицията. Министърът на образованието в правителството в сянка на лейбъристите Кейт Грийн посочи пред "Скай нюз", че твърденията на двойката са наистина шокиращи и призова двореца да разследва обвиненията в расизъм. Миналата седмица Бъкингамският дворец съобщи, че започва да проучва обвиненията в тормоз, отправени към Меган Маркъл от нейни бивши служители.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър коментира, че темите за расизма и психическото здраве, повдигнати от Меган, са "по-големи от кралското семейство" и не бива да бъдат загърбвани. 

В интервюта Меган твърди, че "просто не исках да бъда жива повече" за периода си в британския кралски двор.

Реакцията на Белия дом

На въпрос за реакцията на американския президент Джо Байдън на интервюто, говорителката на Белия дом Джен Саки отговори, че решението на Меган Маркъл да говори за борбата си за психическото си здраве "изисква смелост" и "това определено е нещо, в което президентът вярва". Но тя уточни, че няма да има друг коментар, тъй като става въпрос за "частни лица, които споделят своята историята и своите собствени борби".

"Ръчна граната в кралското семейство"

Кралският биограф Пени Джунър смята, че двойката "е хвърлила ръчна граната в семейството", както и че "няма връщане назад". Кралският автор и историк Робърт Лейси отбеляза, че това е "свидетелство от първа ръка за дисфункционално семейство".

Ингрид Стюърт, която е главен редактро на сп. "Маджести", коментира пред "Скай нюз":

"Смятам, че дворецът ще се опита да обмисли това интервю и да вземе някои от нещата в него предвид, така че да не се изострят проблемите и да се стигне до някакво помирение".

Антимонархическата група "Рипъблик" призова за преосмисляне на бъдещето на монархията.

Обществото на редакторите отхвърли твърденията на принц Хари, че пресата във Великобритания е "фанатична и предубедена". Според изпълнителния директор на организацията Иън Мъри подобни обвинения трябва да бъдат подплатени с доказателства, британските медии няма да изоставят жизненоважната си роля да държат сметка на богатите и влиятелните.

Хилъри Клинтън: Тази млада жева няма да държи главата си сведена

Най-малкото дете на покойния правозащитник Мартин Лутър Кинг - Беренис Кинг, припомни, че да си член на кралско семейство, не те предпазва от опустошението и отчаянието, причинени от расизма.

Цветнокожата поетеса Аманда Горман, прочела затрогваща поема на церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън, заяви, че Меган е била най-голямата възможност на британската корона да се промени, да се обнови, да се помири с новата ера, но тя е пропуснала този шанс.

Хилари Клинтън написа в социалните мрежи:

„Тази млада жена няма да държи главата си сведена, нали знаете, това е 2021 г.“

Според Глория Олред, американската адвокатка, специализирала в случаите на сексуален тормоз, сексуално насилие и дискриминация (българската публика може да я разпознае от участието ѝ по случая на репортерката Джени Суши срещу Кубрат Пулев), изявлението от Бъкингамския дворец, че ще разследва обвиненията в тормоз, отправени от служители на Двореца срещу Меган Маркъл, са „калкулирано решение“ да се измести фокусът от принц Андрю.

„Обвиненията срещу него са далеч по-лоши от обвиненията срещу Меган Маркъл. Принц Андрю е работещ кралски представител, когато се сприятелява с Джефри Епстийн, сексуален хищник“, коментира Олред.

Почти половината британци смятат интервюто за неуместно

Почти половината от британците считат, че принц Хари и неговата съпруга Меган Маркъл са постъпили неподходящо, давайки скандалното интервю на американската телевизионна водеща Опра Уинфри, съобщава сайтът на социологическата агенция, която го проведе - YouGov.

От общо 2100 респонденти 47 на сто са изразили мнение, че подобно интервю е неуместно. Противоположно мнение са изказали едва 12 процента от анкетираните. Двадесет и девет процента от участниците в допитването са заявили, че изпитват симпатии към Меган и Хари, след като се запознали с интервюто. Петдесет и шест на сто изказали противоположното мнение, информира БТА.

Тридесет и девет процента от интервюираните изразили солидарност с кралското семейство след раздялата му с младата съпружеска двойка.

Четиридесет и пет процента от респондентите не симпатизирали на монархическото семейство във връзка със създалата се ситуация.