"Унищожително интервю" - така кореспондентът на Би Би Си за кралското семейство нарича двучасовия разговор на Опра Уинфри с британския принц Хари и съпругата му Меган Маркъл. Интервюто бе излъчено в праймтайма на CBS (телевизиите по западния бряг на САЩ тепърва го показват).

Меган, чиято майка е афроамериканка, споделя, че членове на кралското семейство са се тревожили за цвета на кожата на нейния син Арчи, още докато е била бременна. Според херцогинята на Съсекс Бъкингамският дворец е отказал да предостави закрила на детето ѝ, каквато е традицията. Тя имала и мисли за самоубийство по това време.

"През месеците, когато бях бременна, през цялото време чувах, че няма да получим сигурност и титли, както и тревожни коментари за това колко тъмна може да е кожата на детето, когато се роди", каза Меган.

Попитана от кого е чула подобни коментари, тя заяви само: "Смятам, че това силно би ги злопоставило", предават световните агенции акценти от интервюто, цитирани от БТА.

Меган казва още, че британското кралско семейство се е опитвало да я накара да мълчи. Тя опровергава слуховете, че е разплаквала съпругата на принц Уилям - Кейт. Съпругата на принц Хари споделя още, че е молила за помощ кралското семейство, което е било загрижено за душевното ѝ състояние, но не е направило нищо, за да ѝ помогне.

"Просто вече не исках да живея. И това бе нещо много ясно и реално, и е постоянно плашеща мисъл. Спомням си как той (Хари) просто ме утешаваше", каза Меган в интервюто за Опра Уинфри.

На свой ред принцът споделя, че се е почувствал разочарован от баща си принц Чарлз и че покойната му майка принцеса Даяна би била много разстроена от начина, по който британското кралско семейство се е отнесло със съпругата му Меган. Хари твърди, че не би се отделил от кралското семейство, ако не е било заради съпругата му, защото, по думите му, е бил като затворник на британската монархическа система  също както брат си и баща си, но не го е осъзнавал.

"Чувствам се наистина разочарован, защото и той (принц Чарлз) е преживял нещо подобно. Той знае какво е болка", казва Хари за баща си и добавя: "Винаги ще го обичам, но преживях много болка".

"Семейството ми буквално ми спря финансирането. Но имам средства, оставени от майка ми, и без тях нямаше да можем да направим това", допълва той.

И уточнява, че принц Чарлз е престанал да отговаря на обажданията му. Внукът на кралица Елизабет Втора заяви, че не е искал да я изненада неприятно с решението си и още храни голямо уважение към нея.

"Проведох три разговора с баба си и два с баща си преди той да спре да отговаря на обажданията ми. И тогава той ме попита, дали мога да изложа всичко това писмено", каза принц Хари. 

И споделя, че го е заболяло, когато никой от кралското семейство не е казал нищо за расистките вестникарски статии за Меган. Той заяви, че е напуснал кралското семейство, поради липса на подкрепа и разбиране, след като е помолил за помощ и не я е получил.

По думите на принца двамата с Меган "са направили всичко по силите си", за да останат в лоното на кралското семейство. Съпругата му пък опровергава версията, че тя го е накарала да вземе крайното решение: "Изоставих кариерата си, живота си. Изоставих всичко, защото го обичам." 

"Направихме всичко това за добро и никога нямаше да се отделим от кралското семейство, ако то подкрепяше Меган", допълва Хари.

Хари и Меган чакат второто си дете  - дъщеря. Синът им Арчи през май ще навърши 2 години.

Реакциите на разказа предстоят.