Създателите на руската ваксина "Спутник V" се обидиха на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и коментара на председателката Криста Виртумер-Хохе, съобщиха руските медии. Според тях коментарът на Виртумер-Хохе, която е и представителка на Австрия, че спешното одобрение е като "руска рулетка", трябва да бъде последван от официално извинение.

"EMA не е правила такива твърдения за никоя друга ваксина. Подобни коментари са неподходящи и подкопават доверието в агенцията и самия процес на одобрение", се казва в позицията на създателите на руската ваксина, написана в Туитър. 

И поискаха публично извинение от ЕМА и Криста Виртумер-Хохе.

Според тях това навежда на съмнения, че политиката ще се намеси в нещо, което трябва да е експертно решение - одобрението на руската ваксина в ЕС.

Освен публикацията в социалната мрежа, на страницата на „Спутник V“ е публкувана и позицията, където се посочва, че европейците заслужават безпристрастна оценка на лекарството. Те смятат, че EMA няма право да подкопава доверието към регулаторите в тези 46 държави, които са одобрили руското лекарство, с подобни изявления.

И докато руските учени се борят за внимание "Спутник V" е на път да си пробие път в Европа през Италия. Рим и Москва подписаха търговска сделка за производството на ваксината като посредник между двете страни е фонд за преки инвестиции и базираната в Швейцария фармацевтична компания "Адиен" (Adienne), предаде Ройтерс.

Споразумението, което трябва да бъде одобрено от италианските регулатори. От Италианскоруската търговска камара излязоха със съобщение, че има планове производството в Италия да започне през юни и че се надява да може там да бъдат произведени 10 милиона дози от ваксината.

"Това споразумение е първото подобно с европейски партньор", заяви президентът на камарата Винченцо Трани.

По думите му то може да бъде наречено историческо събитие, доказателство за доброто състояние на отношенията между двете страни и за способността на италианските компании "да виждат отвъд политическите различия". Базираната в Лугано компания Adienne Pharma & Biotech не е отговорила на запитването на Ройтерс за коментар.