Експертният екип на Световната здравна организация (СЗО), който разследва произхода на новия коронавирус, планира да отмени временния доклад за неотдавнашната си мисия в Китай след нарастващо напрежение между Пекин и Вашингтон заради разследването и призив от международна група учени за ново разследване, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

Групата от над 20 учени, която призова в отворено писмо за ново разследване, заяви, че екипът на СЗО, който завърши мисията си в китайския град Ухан миналия месец, не е имал достатъчен достъп, за да извърши подходящо разследване на възможните източници на коронавируса, включително дали той е бил изпуснат от лаборатория.

Учените отправиха призива в момент, когато САЩ настояват за по-голяма прозрачност в разследването, като казват, че очакват внимателно да проучат доклада за мисията в Ухан и призовават Китай да оповести всички данни в тази връзка, включително за първите потвърдени заразявания през декември 2019 г. и за евентуални по-ранни случаи.
Междувременно Пекин настоява за подобни водени от СЗО мисии в други държави, включително в САЩ, които да разследват дали вирусът би могъл да се е появил извън Китай и да се е разпространил в Ухан чрез замразени хранителни продукти, отбелязва американското издание.


Сътрудници на губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо са променили доклад на здравните власти, за да скрият реалния брой на жертвите на коронавируса в домовете за възрастни хора в щата, пише в. "Ню Йорк таймс".

Висши сътрудници на Куомо се разтревожили от доклада на щатските здравни власти, който включвал преброяване, показващо колко обитатели на домове за възрастни хора в Ню Йорк са починали при пандемията от COVID-19. Броят - над 9000 през юни миналата година, не бил публично оповестен и сътрудниците на губернатора искали това да остане така, затова пренаписали доклада, премахвайки тези данни, посочва американското издание, което се позовава на интервюта със запознати хора и документи.

Тази намеса, излязла наяве в момент, когато Куомо започваше да пише книга за своите постижения в борбата с пандемията, е най-ранният известен пример за опитите на губернатора и неговите сътрудници да скрият истинските мащаби на смъртните случаи в домовете за възрастни хора, отбелязва вестникът.

Разкритието допълнително потвърждава, че администрацията на Куомо е разполагала с по-пълни данни за броя на починалите от COVID-19 в домовете за възрастни хора през лятото, но е чакала още осем месеца, докато оповести истинската бройка, пише в. "Ню Йорк пост".

Изданието припомня, че миналия месец е съобщило, че висша сътрудничка на губернатора е казала пред лидери на демократите по видеовръзка: "ние замръзнахме" от страх, че истинската бройка може да бъде "използвана срещу нас" от федералните прокурори.

В доклада от юли, след направените от сътрудниците на Куомо промени, се посочвало, че 6432 обитатели на домове за възрастни хора са починали от вируса. В този брой не се включвали обитателите на домове за възрастни хора, починали в болница от КОВИД-19.

В действителност обаче сега се съобщава, че над 15 000 обитатели на домове за възрастни хора са починали в щата от COVID-19, включително в самите домове и в болници, отбелязва "Ню Йорк пост".