Първата държавна реакция от страна на България е налична - на третия ден, след като стана известно че Европрокуратурата връща писмо с въпроси по повод 7 от 10-те предложни български кандидати за делегирани прокурори.

Това е кратко съобщение на ВСС - че Прокурорската колегия (която излъчи 10-те кандидати с удивителна точност и без нито един балотаж, б.р.) ще се заеме с темата. Това ще стане с обсъждане на 10 март.

Макар да няма официално изявление, от медийни публикации в сряда стана ясно, че ведомството на Лаура Кьовеши има забележки към трите следователки предложени за делегирани европрокурори към предложения съдия, който е гледал граждански дела, а не наказателни, както и към това, че се предлагат магистрати от ниско ниво.

Излиза, че oт пpeдcтaвeния бългapcĸи cпиcъĸ ĸaтo oтгoвapящи нa изиcĸвaниятa ca пpиeти caмo тpимa oбвинитeли – Cвeтлaнa Шoпoвa-Koлeвa, Бoйĸo Kaлфин и Димитъp Бeличeв.

Затова пък в българското съобщение днес се изтъква, че "високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет".

Ето и краткото съобщение на ВСС от днес:

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ВНАСЯ УТОЧНЕНИЯ ПО ПОВОД ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПОДБОР НА ЕВРОПЕЙСКИ ДЕЛЕГИРАНИ ПРОКУРОРИ, ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАПИТВАНИЯ ОТ МЕДИИ
5 март 2021 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на редовното си заседание, насрочено за 10 март 2021 година (сряда), ще обсъди писмото от Европейския главен прокурор – г-жа Лаура Кьовеши, с което в съответствие с чл. 1 от Решението на колегията на Европейската прокуратура от 16 ноември 2020 г. за определяне на правила относно процедурата за назначаване на европейски делегирани прокурори, е изискана допълнителна информация, относно излъчени кандидати от Република България.

В писмото се посочва, че високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в процеса по подбор на европейски делегирани прокурори от страна на Република България. Процедурата е в ход и все още не е приключила.