Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От понеделник спират плановият прием и плановите операции във всички болници в червените зони на страната, включително в София. Това заяви пред БНТ директорът на Александровска болница проф. Борис Богов.

Получено е указание от оперативния щаб, а официална заповед се очаква по-късно днес. Целта е да се освободят легла за пациенти с коронавирус.

В "Александровска" болница на седмична база се наблюдава увеличаване на новопостъпилите с COVID-19 средно с около 2-2,5%. В COVID отделенията лежат 103-ма пациенти, като 10 са интензивни, а останалите са средно тежки случаи. Всеки ден има нови случаи - средно 4-5 от тези, които преминават през спешното отделение. Заети са около 40% от разкритите легла.

"Има достатъчно медици. Болниците са подготвени, колегите знаят повече, нямаме дефицити от каквото и да било, но за този период от ноември до днес нямаме внос на кадри, т.е., нямаме лекари и медицински сестри, които да са дошли повече, разполагаме със същия брой. Призивът към всички хора е да спазват мерките, защото третата инфекциозна вълна е дошла и предстои в следващите седмици да се увеличава броят", каза още проф. Богов.

Според него покачването на новозаразените е естествено развитие на вирусите, както и мутациите и сега се залага на личната отговорност на всеки.

"Спирането на плановия прием е по-скоро предпазна мярка за болниците, отколкото за населението", допълни проф. Богов.

Още сутринта в петък се появи официално съобщение във фейсбук страницата на "Пирогов" за спирането на плановия прием, плановите операции, забраняват се свижданията от 8 март, понеделник.

"Със заповед на проф. Асен Балтов, директор на най-големия спешен център в страната, ще бъде засилен контролът по входовете на болницата. Разрешава се само по един придружител на тежко болни пациенти, преминаващи през приемните кабинети на Мултипрофилното спешно отделение на "Пирогов", се уточнява още.

❗️Пирогов спира плановия прием, плановите операции и свижданията ❗️❗️ От понеделник (8 март 2021 г.) с цел да се...

Публикувахте от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в Четвъртък, 4 март 2021 г.
Плановият прием още вчера беше спрян в област Бургас, а на редовния брифинг препоръчаха към подобна мярка да минат и останалите области с най-високо ниво на заболеваемост. В четвъртък обаче здравните власти твърдяха, че ще се следва локален подход в овладяване на епидемията, а за столицата не е необходимо да се върви към прекратяване на плановия прием и операции, защото има над 100 болници и множество възможности за лечение. Още преди десетина дни обаче началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски предупреди, че постепенно има запълване на леглата за пациенти с COVID в големите столични лечени заведения.
 
По-късно в петък беше оповестена и заповед на директора на РЗИ в София д-р Данчо Пенчев:
 
- Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна
дейност във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните
онкологични центрове на територията на София-град, с изключение на дейностите,
свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на
пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана
репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по
рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.
 
- Забраняват се посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения
за болнична помощ на територията София-град, с изключение на свижданията на
пациенти в терминален стадии. Забраната не се отнася за контролните органи при
осъществяване на контролната им дейност.

Над 25 хил. записани в електронния регистър за ваксинации

Електронният регистър за записване за ваксинация вече работи. Той беше пуснат малко след 17 часа вчера. Заради огромния наплив още в първите минути  обаче се стигна до технически сривове на системата.

"Имаме над 25 000 записани за ваксинация в различните ваксинационните центрове. Не е задължително да избирате център във вашето населено място. Особено висок е интересът за София в големите болници. Първите дати и в Стара Загора са запълнени", обясни координаторът на системата пред Нова тв.

След въвеждане на личните ни данни, изборът на ваксина и запазване на час и дата за ваксинация, всеки потребител получава известие чрез СМС. 24 часа преди запазения час отново се изпраща напомняне, след което можете да откажете посещението и да си насрочите ново. За първия час в системата има над 7000 записвания. Запазването на час за ваксина отнема между 2 и 5 минути.

Ако в центъра за ваксинация липсва препаратът, който сме предпочели, тогава имаме възможност да изберем друг или да сменим часа си за имунизация.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.